eur:
395.19
usd:
365.64
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Ön emlékszik Wieslaw Kuznickira?

A lengyelek és a magyarok nemcsak saját szabadságukért harcoltak 1956-ban, hanem az egész világ szabadságáért - mondta Bocskay T. József, az Igazolt Magyar Szabadságharcos Világszövetség elnöke a Wieslaw Kuznicki lengyel diák tiszteletére állított emléktábla felavatásán szombaton, Budapesten.

A lengyel és a magyar nép úgy fonódott össze a történelem során, mint "a virág a koszorúban"  - mondta a világszövetség elnöke.

Hangsúlyozta, hogy a magyarok kötelessége emléktáblát állítani Budapesten azoknak a bátor lengyeleknek, akik meghaltak 1956-ban.

Kiss Imre, a szervezet tagja emlékeztetett az 50 évvel ezelőtti poznani eseményekre, amikor a dolgozók és fiatalok a város utcáira vonulva tiltakoztak a normarendezések és az alacsony munkabérek ellen.

A fiatal lengyel diák, Wieslaw Kuznicki, kezében a lengyel zászlóval elsőként esett el az ottani államvédelmi hatóság sortüzétől - fűzte hozzá.

Beszédében méltatta a lengyel-magyar barátságot, kitérve a fasizmus és a kommunizmus elleni közös harcra.

1956. június 28-án a poznani Sztálin Művek munkásai "kenyeret, szabadságot" követelve általános sztrájkot tartottak a normarendezések, illetve az alacsony munkabérek ellen tiltakozva, és tömegesen a város utcáira vonultak. Csatlakoztak hozzájuk más üzemek munkásai is.

A tüntetők ellen kivezényelték a hadsereg alakulatait és páncélosait. Fegyveres harcok robbantak ki, amelyekben 74-en életüket vesztették, több százan megsebesültek, 700 embert pedig letartóztattak.

A poznani események az 1956-os magyar forradalomnak és szabadságharcnak mintegy az előképét jelentették.

Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: ilyenre emberemlékezet óta nem volt példa olimpián

A szövetségi kapitány szerint mindenki tartalékol az előfutamokban, de Milák Kristóf bemutatkozása biztató volt 200 pillangón a párizsi olimpia úszóversenyein.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×