eur:
394.85
usd:
365.58
bux:
73761.3
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Már tudják, de nem árulják el

Tanulóalapúról csoportalapú finanszírozásra tér át jövő szeptembertől a kormány a közoktatásban - jelentette be a miniszterelnök. A tervezet részletei és ennek várt hatásai egyelőre nem ismertek.

Befejező stádiumába érkeztek a tárgyalások egy új közoktatási finanszírozási modellről - jelentette be a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc a jövő évi költségvetést bemutató tájékoztatón elmondta: a jelenlegi hallgatóalapú modell hozzájárult a közoktatás széttagozódásához.

"A mai finanszírozás nem teremt érdekeltséget abban, hogy pedagógiai értelemben is hatékony nagyságú csoportok alakuljanak ki, ezért áttérünk felmenő rendszerben az első, ötödik és a középiskolai első osztályban a tanulólétszám-, diákcsoport-alapú finanszírozásra" - fejtette ki a kormányfő.

A tervezetről sem a miniszterelnök, sem a tájékoztatón részt vevő pénzügyminiszter nem árult el részleteket. Veres János arra a kérdésre sem tudott válaszolni, hogy a változtatás hány pedagógus állásába kerülhet.

Előbb egyeztetnek

Az InfoRádió kereste az oktatási és kulturális minisztert is, a tárca sajtóirodáján azonban azt mondták, hogy a minisztérium jövő héten kezdi meg az egyeztetéseket a szakmai szervezetekkel, előbb pedig velük szeretnék megosztani a javaslatot.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke hallott a kabinet terveiről, de a részleteit - mint mondta - ő sem ismeri. Varga László az InfoRádiónak annyit mondott, hogy a csoportalapú finanszírozás akár jó is lehet, ha ez összekapcsolódik egy meghatározott minimum létszámmal.

Egyelőre annyi biztos, hogy az új finanszírozás csak a tanulmányaikat 2007 szeptemberében megkezdő diákokat érinti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Komoly lépést tehet a negyeddöntő felé a női kézilabda-válogatott – élőben

Angola ellen játszik a magyar női csapat a harmadik csoportmérkőzésen az olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×