eur:
394.52
usd:
364.45
bux:
73793.55
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Botrány a Parlamentben: kivonultak a rendőri vezetők

Kivonultak a kormánypárti képviselők az Országgyűlés emberi jogi, rendészeti és nemzetbiztonsági bizottságainak szerdai együttes üléséről, amelynek összehívását a testületek fideszes és KDNP-s elnökei az október 23-án történtek miatt kezdeményezték. Követték őket a rendőri vezetők is.

A kormánypártok nem szavazták meg az ülés napirendjét, mert nem értettek egyet azzal, hogy a kormánypárti alelnökökkel való egyeztetés nélkül, önkényesen hívtak meg érintetteket. Gusztos Péter (SZDSZ) a Fidesz rendezvényszervezőit hiányolta az ülésről.

A vitát követően a bizottságok kormánypárti tagjai kivonultak, majd három meghívott, Bene László országos rendőrfőkapitány, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány és Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója is elhagyta a termet.

Bene László azzal indokolta a távozását az újságíróknak a parlament folyosóján, hogy az ellenzéki politikusok "már ítéletet mondtak felettük", hiszen még arra sem hagytak időt nekik, hogy tisztességesen felkészülhessenek a parlamenti bizottságok tagjainak tájékoztatására.

A három bizottság ellenzéki képviselői a helyükön maradtak, ők a civil jogvédőket hallgatják meg. Elsőként Kőszeg Ferenc (Magyar Helsinki Bizottság) válaszol a képviselők kérdéseire.

Az ülésre meghívást kaptak a rendőri vezetők, az emberi jogi szervezetek vezetői, az ombudsmanok, valamint Révész Máriusz fideszes képviselő, aki megsérült a hétfői események során.

Fidesz: a rendőri vezetőknek le kellene mondaniuk

A Fidesz országgyűlési képviselője, Kontrát Károly kijelentette: Gergényi Péter budapesti és Bene László országos főkapitánynak le kellene mondania.

Az ellenzéki politikus példátlan esetnek tartja, hogy az országgyűlési képviselőknek nem volt lehetősége a végrehajtó hatalom képviselőit, köztük a rendőri vezetőket megkérdezni például arról, hogy miért nyilvánították műveleti területté a Kossuth teret, miért nem választották szét a rendbontókat a Fidesz rendezvény békés résztvevőitől, vagy miért alkalmaztak gumilövedéket fejre célozva.

"Nyilván azért nem válaszoltak, mert takargatnivalójuk van, nyilván érzik a felelősségüket és ezt szeretnék elkenni" - tette hozzá Kontrát Károly, aki szerint úgy tűnik, hogy "Gyurcsány Ferenc személyesen adott utasítást arra, hogy rendőrök bármit megtehetnek".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×