eur:
392.82
usd:
362.98
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Megrongálták a Filozófiai kertet

Ismét megrongáltak egy bronzszobrot a fővárosban, a kárt minimum 400 ezer forintra becsülik. A Gellérthegyen található Filozófiai kert című szoborcsoportból 5 darab nagyméretű bronzelemet vittek el ismeretlen tettesek. Ezek súlya egyenként 15-18 kilogramm. A szobor helyreállítását csak azután kezdhetik meg, hogy egyeztetnek az elhunyt művész külföldön élő jogutódjával.

Keddre virradóra tűnhetett el az az 5 bronzelem, mely a gellérthegyi Filozófiai kert című szoborcsoport része volt. Kiss Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia humán alapítványának elnöke az InfoRádióban elmondta: a szobor Wagner Nándor alkotása, összesen 5 alakot mintáz meg, azonban a kár a mű talapzatában keletkezett.

A szobrokat 2001 októberében állították fel. A belső körön 5 alak helyezkedik el, a rongálásnál azt a peremet bontották meg, amelyen a központi szobrok vannak.

A helyreállítás majd csak később kezdődhet meg. Mivel a szobor alkotója már nem él, külföldön élő özvegyével kell egyeztetetni a munkálatokról - mondta Kiss Sándor.

A szoborlopások szinte rendszeresek a fővárosban és az ország más részein is. Szeptemberben például Bessenyei György bronz mellszobrát lopták el a sárospataki iskolakertből. A tettest azóta már elfogták, ám az alkotás a Bodrog-folyóban végezte. A férfi ugyanis megijedt attól, hogy rajtakapják, ezért a folyóba rejtette a közel 40 kilógrammos alkotást, egy zsinórral a parthoz erősítette, ám mire a rendőrök odaértek, már csak hűlt helyét találták az emlékműnek.

Szeptember közepén egy V. kerületi ház belsejéből tűnt el egy 10 millió forint értékű bronzszobor, a nyomravezetőnek itt 300 ezer forintos jutalmat ajánlottak fel.

A bronz ára - amennyiben beviszik egy hulladék-feldolgozó telepre - kilónként 400 forint körül van. Azaz a Gellért-hegyről tegnap eltűnt szobor-elemekért körülbelül 32 ezer forintot kapnának, ezzel szemben az alkotás rekonstruálása több százezer forintba kerül majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×