eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs

A Nagy Gyurcsány-összefoglaló - idézetekkel, hanggal

Két héttel az önkormányzati választások előtt került nyilvánosságra az a miniszterelnöki beszéd, amely a szocialisták balatonőszödi frakcióülésén hangzott el, és amelyben a kormányfő azt mondja: "másfél évig hazudtunk". Gyurcsány Ferenc a kabinet tevékenységéről kritikusan fogalmazó, helyenként trágár szavakat is tartalmazó beszédéről vasárnap úgy fogalmazott, hogy azzal a szocialistákat akarta kirántani a magyar politikai elitet jellemző hazugság csapdájából. Kuncze Gábor, szabad demokrata pártelnök a beszédről azt mondta: annak tartalmával és stílusával nem ért egyet, de a koalíció marad. Az MDF a kormányfő lemondását várja, a Fidesz és a KDNP csak hétfőn reagál a több médiumhoz is eljuttatott hanganyag tartalmára.

A május 26-án elhangzott beszédben a miniszterelnök hosszasan érvel az elkerülhetetlennek nevezett megszorítások és a nagy reformok megindítása mellett.

A szöveg talán legmarkánsabb részében a miniszterelnök azt mondja, hogy nincs más választásuk, "mert elkúrtuk".

"Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni... Nyilvánvalóan végig hazudtuk az utolsó másfél, két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz" - jelentette ki a kormányfő.

Hozzátette: az ország annyival lépte túl lehetőségeit a szocialisták és a liberálisok kormányzása alatt, amit korábban elképzelni sem tudtak.

"És közben egyébként nem csináltunk semmit négy évig. Semmit. Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Semmit. Ha el kell számolnunk az országnak, hogy mit csináltunk négy év alatt, akkor mit mondunk?" - tette fel a kérdést a miniszterelnök.

A kormányfő vasárnap a Független Hírügynökség szerint erről a szövegrészről azt mondta: a felvételen "nagyjából ugyanazt a beismerést teszi meg", amelyről az elmúlt 3-4 hónapban folyamatosan beszél a nyilvánosság előtt.

Gyurcsány Ferenc úgy látja: az elmúlt 6-8 év arról szólt, hogy a politikusok folyamatosan "egymásra licitálnak".

{{keretes_cim}}

"Fantasztikus dolog politikát csinálni, fantasztikus egy országot vezetni. Az utolsó másfél évet azért tudtam (...) csinálni, mert egy dolog ambicionált, egy dolog fűtött: visszaadni a baloldal hitét, hogy megcsinálhatja, hogy nyerhet, hogy nem kell lehajtania a fejét ebben a kurva országban. Hogy nem kell beszarni Orbán Viktortól, meg a jobboldaltól. És tanulja meg magát nem őhozzájuk mérni, hanem a világhoz."

A kormányfő szerint évek óta "művilágot ígér a politikai elit, és abba a hitbe ringatják az embereket, hogy nem kell közösen semmit tenni, (....) majd jön a jó király, aki megold mindent".

Gyurcsány Ferenc úgy vélekedett: "leszámoltak a politikai elit nagy hazugságaival, legalábbis ami a kormányoldalt illeti. A jobboldal ugyanis szerinte még mindig ebben él.

A trágár szavak használatát a miniszterelnök azzal magyarázta, hogy "van, amikor az embert elkapja a hév".

Gyurcsány Ferenc elmondta: határozott szándék van benne arra, hogy kilépjen a Magyarországot évek óta felemésztő politikai csapdából.

A kormányfő közölte: nem törődött azzal, hogy egy ilyen lépés megtépázza politikai népszerűségét, és most sem kíván lemondani.

Kuncze kiállt Gyurcsány és a koalíció mellett

A szabad demokrata pártelnök a TV2 Napló című műsorában azt mondta, hogy nem ért egyet sem a szöveg tartalmával, sem stílusával, de a koalíció marad.

Ezt Kuncze Gábor azzal indokolta, hogy a kormánynak végig kell vinnie a stabilizációt.

A politikus egyetértett a miniszterelnöknek azzal a véleményével, hogy a politika eddig vagy nem mert vagy nem tudott változtatni sok fontos ügyben.

A lényeg, hogy a választók és a politika eljusson odáig, hogy az őszinte beszéd legyen az elfogadott - tette hozzá a liberális pártelnök.

A szocialisták nem bánják a nyilvánosságot

Gyurcsány Ferenc szembenézett a magyar politika több éves közös önáltató hazugságával, azzal, hogy meg lehet úszni gyökeres reformok és változtatások nélkül - mondta a szocialista frakcióvezető a beszédről.

Lendvai Ildikó közölte: a kormányfő a politikai elit közös hazugságáról beszélt, amely alól nem kivétel senki, így az MSZP sem.

A miniszterelnök szembenézett azzal az "önáltató hazugsággal", hogy az adakozó állam jó szándékán múlik az életszínvonal fokozatos emelkedése, és ennek semmilyen ára nincs - tette hozzá.
A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője megjegyezte, hogy ez a politikai önáltatás nyomta rá a bélyegét a kampányra, így eshetett szó 14. havi nyugdíjról és drasztikus járulékcsökkentésről.

"Ezt a közös illúziót az MSZP-nek sem volt eszköze és ereje felszámolni" - mondta Lendvai Ildikó.

"Egyáltalán nem bánjuk, hogy ez a hangfelvétel kikerült, mert segít tisztázni, miért nem vártunk kényszerűen az önkormányzati választások végéig a szükséges intézkedésekkel" - tette hozzá.

Az MDF Gyurcsány lemondását várja, a Fidesz és a KDNP hétfőn lép

Gémesi György, Gödöllő polgármestere, aki az országgyűlés választásokon az MDF és a Fidesz közös jelöltjeként indult, az InfoRádió Aréna című műsorában közölte: a konzekvenciákat le kell vonni.

Hozzátette: most nem az ellenzék kritizálja a kormányoldalt, hanem maga a miniszterelnök ismerte el a hazugságokat.

Az MSZP-n belül hihetetlenül nagy háború, hatalmi harc folyhat - vélekedett Gémesi György.

Hozzátette: a beszéd nyilvánosságra kerülése "elbillentheti" az önkormányzati választásokat.

A Magyar Demokrata Fórum elnökhelyettese szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnök balatonőszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után a kormányfőnek le kellene mondani.

"Az MDF szerint egy normális országban a kormányfő akkor nyilatkozik így, ha előtte már bejelentette, vagy utána közli lemondási szándékát" - tudatta Hock Zoltán.

A Fidesz és a KDNP azt közölte, hogy tekintettel az ügy súlyosságára, csak hétfőn foglal állást az ügyben.

Erkölcs és politika - szakértők véleménye

A Századvég Alapítvány igazgatója szerint az erkölcsi szempontok miatt Gyurcsány Ferencnek le kell mondani a miniszterelnöki posztról.

Gíró-Szász András az InfoRádióban kijelentette: amennyiben ezt a kormányfő nem teszi meg, a koalíciónak át kellene gondolni, alkalmas-e miniszterelnöknek, aki saját szavazóit is becsapta.

Emlékeztetett arra, hogy politikailag csak a kormánykoalíció vonhatja felelősségre a kormányfőt.

Arra a kérdésre, hogy vajon lemond-e Gyurcsány Ferenc, a szakértő azt mondta: valószínűleg "megpróbálnak kihátrálni" majd az ügyből.

Gíró-Szász András emlékeztetett arra, hogy a spanyol kormány megbukott azután, hogy hazudott a madridi vonatrobbantásokról.

Ágh Attila politológus az InfoRádióban úgy vélekedett: a kormányfő nem mond le azután, hogy nyilvánosságra került a balatonőszödi szocialista frakcióülésen mondott beszédének hangfelvétele.

"Kizárt, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója megrendüljön" - mondta a szakértő.

Ágh Attila azzal indokolta véleményét, hogy azok, akik a kormányfőt meneszthetnék, ott ültek Balatonőszödön.

A politológus szerint az, hogy a szöveg két héttel az önkormányzati választások előtt nyilvánosságra került, azt mutatja: az MSZP egy "belső feszültsége pattant ki földrengésszerűen".

Nagy zavart okoz majd a beszéd az MSZP kampánystábjaibam - tette hozzá.

Többen a Parlament elé mentek

Vasárnap éjjel több ezren gyűltek össze a Kossuth téren a kormányfő, Gyurcsány Ferenc lemondását követelve. Nem kell félni, nem fog fájni! - ezzel a kormánypártoktól kölcsönzött szlogennel szólították fel lemondásra a miniszterelnököt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor egy tussal megverte Koch Máté legyőzőjét, s már a nyolc között jár

Andrásfi Tibor az egyetlen tusra menő hosszabbításban egy lerohanó támadással legyőzte a venezuelai Grabiel Lugót, s bejutott a legjobb nyolc közé párbajtőr egyéniben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×