eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Az orvosokat is ellenőrizné az egészségbiztosító

Az egészségügyi kormányzat tervei szerint ősztől szigorúbban ellenőriznék a 90 és 100 százalékos tb-támogatású gyógyszerek kiváltását a patikákban. Az InfoRádió úgy tudja, hogy a vizsgálat az orvosokra is kiterjed. Náluk például azt néznék, hogy a kiemelt támogatású medicinát a megfelelő szakvizsgával rendelkező doktor írta-e fel.

Az egészségügyi tárca próbálja csökkenteni a gyógyszerkassza kiadásait, ezért szigorú ellenőrzéseket akar végezni a gyógyszer-támogatási rendszerben.

A tervek szerint ennek első lépéseként vizsgálja majd a kiemelt, a 90 és 100 százalékos támogatású gyógyszerek beváltását a patikákban.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár ugyanis ezekre a készítményekre költi a legtöbb pénzt.

Egy online kapcsolaton keresztül az egészségbiztosító tudni fogja, hogy a beteg valóban felkereste-e az orvosát, a páciens a betegségének megfelelő gyógyszert kapta-e, illetve a kiemelt támogatású gyógyszert a megfelelő szakvizsgával rendelkező orvos rendelte-e el.

Ha szabálytalanságot talál a pénztár az orvosnál, akkor utólag visszavonja az utalt támogatást a gyógyítótól. Tehát a beteg mindenképpen kiválthatja a támogatott készítményt.

Mindez ősztől lépne életbe leghamarabb, ugyanis a vénybeváltásokhoz szükséges rendszer még szakmai egyeztetés alatt áll, ráadásul jogszabályt is módosítani kell.

Több orvos jelezte az InfoRádiónak felháborodását. Õk rossz néven veszik azt, hogy a kormányzat a tervezettel megkérdőjelezi az orvostársadalom felkészültségét és szakmai hozzáértését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×