eur:
393.25
usd:
354.81
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Már hamisítható a csipkártyás útlevél

Még be sem vezették, máris hamisítható az úgynevezett csipkártyás útlevél. Az új dokumentum alkalmazását Nagy-Britannia és Németország szorgalmazza, de úgy tűnik, egyelőre még nem megoldott a rajta tárolt adatok védelme. Egy konferencián ugyanis egy informatikus feltörte, és lemásolta a kártyán tárolt információkat.

Frész Ferenc, a Kürt Zrt. biztonsági szakértője az InfoRádióban elmondta, hogy a csipkártya jelzései egy rádiófrekvenciás olvasófejjel tölthetők le.

Egy informatikus egy konferencián a résztvevők szeme láttára törte fel a rendszert, és másolta le az adatokat egy másik kártyára.

Igaz, nem az adattároló rendszert, hanem annak környezetét, a leolvasó rendszert törte fel, de a célját elérte: hozzájutott az adatokhoz.

A szakértő elmondta, hogy ezek a kártyák a biometrikus adattárolók elődjei.

Az útlevél adatai között ugyanis a fejlesztők olyan információt is tárolni akarnak, amely kizárólag annak tulajdonosára jellemzők. Ilyen lehet például az ujjlenyomat.

Bár a csipkártyán tárolt adatok befogadására a legtöbb informatikai rendszer még nincs felkészülve, Frész Ferenc lehetségesnek tartja, hogy az információkkal illetéktelenek visszaéljenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bendarzsevszkij Anton: Zelenszkij a saját népszerűségét védi a miniszterek cseréjével

Csaknem a fél ukrán kormány lemondott az elmúlt napokban, szerdán a külügyminiszter is távozott. A posztsztovjet térség szakértője szerint az ukrán elnök teljes kormányváltással enyhítené a politikai és társadalmi feszültséget, így a felelősséget is elháríthatja magától az államfő, akinek hiába járt le a mandátuma, várhatóan a háború végéig a posztján maradhat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×