eur:
393.31
usd:
355.08
bux:
72243.41
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Vizsgálják a műegyetemi tüzet

Megkezdte a rendőrség a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében a helyszíni szemlét, de részletekről egyelőre nem nyilatkozott a rendőrség. Azt sem tudni, hogy meddig tart a lőtér átvizsgálása. Közben több bizottság is megkezdte az eset kivizsgálását, de tart még a tűzvizsgálat is.

A rendőrség a sűrű füst, a magas páratartalom és a meleg miatt csak csütörtök reggel tudta megkezdeni a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem pincéjében keletkezett tűz helyszíni szemléjét. A vizsgálat akár két napig is eltarthat.

Közben megkezdték a munkájukat, azok a bizottságok is, amelyeknek feladatuk többek között annak megállapítása, hogy a Műszaki Egyetemnek volt-e megfelelő tűzvédelme, szakszerűen zajlott-e a mentés. Bár a bizottságok egyelőre még dolgoznak, annyi már kiderült, hogy a lőtérre nem volt tűzoltási terv.

A Fővárosi Tűzoltóság vezetője szerint nem is kellett, hogy legyen, mert nem tartozott a fokozottan tűzveszélyes kategóriába. Azt viszont még nem tudni, hogy az egyetem rendelkezett-e tűzriadó tervvel.

Bende Péter az InfoRádiónak azt mondta: azt is vizsgálják, hogy a tűz oltása közben meghalt három tűzoltó hibázott-e.

Nem az az elsődleges feladata a vizsgálatnak, hogy felelőst keressünk. A feladat az, hogy kiderítsük, miért halt meg a három tűzoltó, és hogyan lehet elkerülni az ilyen eseteket a jövőben - tette hozzá.

A Magyar Sportlövők Szövetségének főtitkára úgy véli, hogy elektromos zárlat okozta a tüzet.

Kovács Tibor szerint a sportfegyver lövedéke nem okoz tüzet. A főtitkár hangsúlyozta: a sportlövők nem használhatnak sorozatlövő fegyvereket.

A rendőrség az egyetem pincéjében szerdán lefoglalt egy AK 47-es gépkarabélyt, a fegyver azonban sorozatlövésre alkalmatlan volt.

A Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke szerint megfelelő a tűzoltók védőruhája, felszerelése, de ezek cseréje csak egy-egy demonstráció vagy felhívás kapcsán kezdődik meg.

Kajsza Zoltán azt követően beszélt erről, hogy az eset után több olyan hír jelent meg, amelyek szerint hiányos és nem jó a tűzoltók felszerelése.

Három tűzoltó kedd este azért vesztette életét, mert a sűrű füst miatt nem találtak ki az egyetem alagsorából, és kifogyott a levegő az oxigén palackjukból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
A saját autógyártóit vérezteti ki Európa, súlyos pénzek forognak kockán

A saját autógyártóit vérezteti ki Európa, súlyos pénzek forognak kockán

A világ a zöldebb energia, a tisztább közlekedés felé halad, bár az oda vezető út szemmel láthatóan egyenetlen. A kezdeti felfutás után az elektromos autók iránti kereslet jelentősen visszaesett, idén csak stagnálnak az eladások az EU-ban, közben viszont az uniós CO2-kibocsátási célkitűzéseknek ugyanúgy meg kell felelniük az autógyártóknak, ami jelentős problémákat szülhet egyes szereplőknél. Leegyszerűsítve arról van szó, hogy a gyártóknak meghatározott határértékek alatt kell tartaniuk a flottszintű kibocsátásuk, különben súlyos bírságokat kapnak - ezzel ösztönzik őket, hogy több tiszta járművet gyártsanak. A kvótákat ráadásul 2025-ben szigorítják, így ennek apropóján a UBS megvizsgálta, hogyan állnak az autógyártók a CO2-kibocsátási célok teljesítésében. Úgy tűnik, hogy a Volkswagen és a Renault lehet a legnagyobb bajban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×