eur:
392.43
usd:
353.67
bux:
72238.19
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Bod Péter Ákos: létkérdés a hitelesség visszaszerzése

Nem rendül meg a piaci bizalom attól, hogy a kormány a konvergenciaprogramban nem jelöli meg az euró bevezetésének dátumát - mondta Bod Péter Ákos közgazdász az InfoRádióban. A volt jegybankelnök felhívta a figyelmet arra, hogy a program jelenleg nem az euró bevezetése, hanem a Magyarország elleni uniós eljárás és a hitelesség visszaszerzése miatt fontos.

A közgazdász úgy fogalmazott: most egy nagyon fontos támponttal kevesebb van a magyar gazdaságpolitikában, mert eddig arra lehetett számítani, hogy a kormány meghatározza: mikorra akarja konszolidálni a költségvetést.

Ez a céldátum most megszűnt, ugyanakkor ettől önmagában nem rendül meg a piaci bizalom, bár a befektetők szeretnék látni, hogy mi lesz a forint jövője - tette hozzá.

Bod Péter Ákos úgy vélekedett, hogy a konvergenciaprogram Magyarország számára jelenleg nem az euró bevezetése miatt fontos, hanem mert az ország az uniós többletdeficit-eljárás alatt áll. Ennek végső következménye pedig a közösségi támogatások megvonása lehet.

Hitelesség nélkül drágábbak a kölcsönök

A korábbi jegybankelnök hangsúlyozta: a hitelesség visszaszerzése is nagyon fontos, ugyanis a nemzetközi pénzügyi helyzet változása miatt az ország külső finanszírozása nehezebb lett, így magasabb kamatfelárat kell fizetnie.

A szakember szerint a konvergenciaprogram társadalmi vitája puszta formalitás, az igazi kérdés az, hogy a kormány a 2007-es költségvetésben meg tudja-e erősíteni az egyensúlyjavítás melletti elkötelezettségét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Matolcsy György: veszélybe került minden

Valahol megint utat tévesztettünk – fogalmazott Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen. Szerinte teljes gazdaságpolitikai fordulatra van szükség. A 2010–2019-es évtizedet megnyertük – hangsúlyozta a jegybankelnök, ám szerint a mostani évtizedet elveszítjük.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.05. csütörtök, 18:00
Prőhle Gergely
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukacs Intézet programigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×