eur:
393.17
usd:
353.89
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

A méret mégis számít?

A Combino típusú villamosokat a Siemens düsseldorfi telephelyén dolgozták ki, mintegy válaszként a kötöttpályás városi közlekedésben megjelent piaci kihívásokra. A prototípust több mint 10 éve szállításották le, azóta komoly nemzetközi érdeklődés mutatkozik alacsonypadlós, három hosszúságban gyártott villamos iránt. Azonban a Combino bevezetése nem volt teljesen problémamentes.

Két éve, 2004 nyarán Düsseldorfban technikai nehézségek miatt átmenetileg több Combino-villamost ki kellett vonni a forgalomból, de mivel a gyártó cég, a Siemens azonnal közölte, hogy a hibákat saját költségére kijavítja és az okozott kárt is megtéríti, a város eltekintett jóvátételi követelések előterjesztésétől - jelentette az InfoRádió németországi tudósítója.

A Siemens természetesen még az öt régi villamos átmeneti üzemképessé tételére fordított összeget is magára vállalta, és így gyakorlatilag fennakadás nélkül lehetett biztosítani a Rajna-parti nagyváros közforgalmát.

A rövidebbet választották

Düsseldorfban a Combino legrövidebb, alig 20 méter hosszú változatát vezették be, de szakértői körökből származó értesülés szerint a döntésben szerepet játszott az is, hogy a hosszabb szerelvények esetében több hibalehetőség merül fel.

Így nem véletlen, hogy Augsburgban, Erfurtban vagy Potsdamban, de még a svájci Baselban is a rövidebb villamosok iránt volt érdeklődés.

A budapesti megrendelésre azonban a Siemens némileg módosított a Combino korábbi változatán, a keréktávolságokat, valamint a kerékprofilokat a főváros vágányzatához igazította, az alumíniumvázat acéllal cserélte fel, és ezzel növelte a szerelvény súlyát, ami - rendkívüli hosszúsága miatt - rekordértéket ért el.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×