eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Példátlanul nagyot zuhant Gyurcsány népszerűsége

Tovább növekedett a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben a Századvég Politikai Elemzések Központja és a Forsense júliusi felmérése szerint. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rokonszenv indexe példátlan mértékben, 12 ponttal zuhant a választásokat követő hetekhez képest. A megszorításokkal kapcsolatos vélekedések nem változtak jelentős mértékben az elmúlt hónapban, a megkérdezettek 72 százaléka támogatja azokat. Az SZDSZ és az MDF a parlamenti bejutáshoz szükséges szinten mozog.

A Századvég és a Forsense júliusi felmérése szerint tovább nőtt a Fidesz előnye az MSZP-vel szemben. Az adatok alapján az összes megkérdezett körében 8, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 9 százalékponttal vezet a legnagyobb ellenzéki párt a szocialisták előtt.

A megkérdezettek 49 százaléka szerint egy most vasárnap rendezendő választáson a Fidesz nyerne, míg az MSZP győzelmére csak 20 százalék tippel - ez a Századvég szerint extrém különbségnek számít. A bizonytalanok és a válaszmegtagadók is nagy arányban várnak Fidesz-győzelmet, ugyanakkor az MSZP-szimpatizánsok relatív többsége (47 százalék) még mindég saját pártja győzelmében bízik.

Az intézet tájékoztatása szerint az SZDSZ és az MDF egyaránt a parlamentbe jutáshoz szükséges minimális támogatottsági szinten mozog, más pártnak nincs esélye a küszöb átlépésére.

Az emberek kétharmada elégedetlen a kormány munkájával

A megkérdezettek 32 százaléka vélte úgy, hogy a kormány jó munkát végez, míg 62 százaléka negatívan nyilatkozott a kabinetről; ugyanakkor az ellenzék tevékenységét is mindössze 38 százalék ítélte jónak, míg 50 százalék az elégedetlenek aránya.

A Századvég felmérése szerint júniusban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rokonszenv indexe példátlan mértékben, 12 ponttal zuhant a választásokat követő hetekhez képest, ezzel a kormányfő 45 ponttal a kilencedik helyre került az úgynevezett rokonszenv listán, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke pedig 53 ponttal az ötödik helyen áll.

A megkérdezettek 72 százaléka támogatja a megszorításokat

A megszorításokkal kapcsolatos vélekedések nem változtak jelentős mértékben az elmúlt hónapban. Júniusban a megkérdezettek 75 százaléka tartott szükségesnek olyan intézkedéseket, amelyek rövidtávon kedvezőtlenek ugyan az emberek számára, de a kormány szerint elkerülhetetlenek az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében - július közepén 72 százalék volt ezen a véleményen.

Az MSZP szavazóinak júliusban is több mint 90 százaléka tartja szükségesnek az intézkedéseket Júliusban a Fidesz szavazóinak többsége (52 százalék) is szükségesnek tart ilyen intézkedéseket, de itt már 9 százalékpontos csökkenés mutatkozik az egy hónappal korábbi eredményhez képest.

A megkérdezettek körében továbbra is valamivel többen vannak, akik helyeslik a kormányzati intézkedéseket (53 százalék), mint ahányan ellenzik azokat (43 százalék). A Fidesz szavazóinak 70 százaléka ellenzi az intézkedéscsomagot, az MSZP szavazóinak 92 százaléka viszont helyesli azt.

Demszky vidéken népszerű

Érdekesség, hogy a budapesti főpolgármester országosan népszerűbb, mint a fővárosiak körében. Demszky Gábor rokonszenvindexe az előző hónaphoz hasonlóan júliusban is alacsonyabb a budapestiek körében (41 pont), mint a teljes mintában (44 pont).

A közvéleménykutatást július 17-e és 21-e között, 1004 felnott megkérdezésével végezte az intézet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×