eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor

Combino-sztori: egyelőre vége, pedig még el sem kezdődött

Mind Demszky Gábor főpolgármester, mind a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció arra kérte a BKV-t, hogy ideiglenesen vonja ki az elmúlt hetekben többször is forgalmi káoszt okozó Combino-villamosokat a budapesti forgalomból. A BKV hétfő délután közölte: a Siemens kedden visszahívja a villamosokat, de reményeik szerdán azok már újra járnak.

Demszky Gábor főpolgármester felkérte a BKV-t, hogy mindaddig vonják ki a forgalomból a Combino-villamosokat, amíg a gyártó Siemens cég szakemberei teljes körűen feltárják a meghibásodások okát.

A főpolgármester egyben levélben kérte fel a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatóját, Beke-Martos Gábort, hogy tegyen meg mindent a felsővezetékek rendszerében és a járműben az utóbbi időben keletkezett hibák minél előbbi kijavításáért.

Demszky Gábor azt is kérte, hogy a cég tájékoztassa Budapest lakosságát arról, mikor lehet számítani a cég által kiépített, szállított és üzemeltetett rendszerek elvárható működésére.

A Fidesz is kivonatná

Hasonló kérést fogalmazott meg a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakció vezetője is, aki azt javasolta a BKV-nek, hogy ideiglenesen vonja ki az elmúlt hetekben többször is közlekedési káoszt okozó tömegközlekedési eszközöket.

A villamosok útvonalán korábban több tartóoszlopot is ki kellett cserélni, az elmúlt napokban pedig többször is üzemzavart okoztak a Combino-villamosok.

Fidesz-MKDSZ: mielőtt elhatalmasodna a káosz

"Mielőtt teljesen elhatalmasodna a káosz a nagykörúton, és további súlyos presztízsveszteség érné a nagy múltú közlekedési vállalatot, valamint a tulajdonos Fővárosi Önkormányzatot, azt javasoljuk, hogy átmenetileg vonják ki a Combino-villamosokat a forgalomból, végezzék el a teljes körű műszaki felülvizsgálatot, és csak a revízió, valamint a hiányzó légkondicionáló-berendezések beszerelése után bocsássák vissza őket a forgalomba" - közölte Kupper András.

A Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője szerint az elmúlt hetek hibasorozata egyértelműen felveti a főpolgármester politikai és anyagi felelősségét. "Elfogadhatatlan, hogy a budapestieket és Európa egyik legforgalmasabb útszakaszát Demszky Gábor a kampányvillamosok tesztelésére használja" - fogalmazott a politikus.

BKV: kedden visszahívja a villamosokat a Siemens

A BKV Sajtóirodája válaszul közölte, hogy kedden visszahívja a Combino villamosokat a Siemens ellenőrzésre. Hétfőn még járnak a villamosok.

A Siemens valamennyi Combino villamost visszahívja, és akkor engedik újból a forgalomba a szerelvényeket, ha azok üzembiztosak. Addig Ganz villamosokat állít forgalomba a BKV.

A BKV azt reméli, hogy szerdán már újra járnak a Combino villamosok.

Kis budapesti Combino-történelem

<

...és amikor már nem, útban a remíz felé (fotó: InfoRádió)

Hétfőn a Blaha Lujza tér közelében romlott el az egyik Combino, melyről le kellett szállniuk az utasoknak, a villamos ezután kocsiszínbe ment - közölte a Fővinform.

A hétfői meghibásodással kapcsolatban a BKV fődiszpécsere az InfoRádiónak azt mondta: nem történt semmi különleges, a forgalom nem állt le, csak bement a Combino a kocsiszínbe.

Vasárnap műszaki hiba miatt délután három óra körül 5-7 percre állt le a villamosforgalom, s a vezérlési rendszert újra kellett indítani.

Szombaton a Széna térnél állt le egy Combino, a szerelvényt szervizbe kellett vontatni, az utasokat a Moszkva tér és az Oktogon között autóbuszokkal szállították 14 óra 18 perc és 14 óra 45 perc között.

Múlt héten szerdán pedig a Széna téren történt meghibásodás, a Combino többszöri újraindítás után is csak egy megállót tudott haladni a Mechwart ligetig, ahonnan végül elvontatták.


Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×