eur:
393.3
usd:
353.97
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Jelentősen nőhet a ponthatár egyes szakokon

Néhány esetben csak jóval magasabb, összességében a tavalyihoz hasonló pontszámokkal lehet bejutni idén a felsőoktatásba - mondta a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora az InfoRádió Aréna című műsorában. Vass László támogatja a tandíj bevezetését, mert szerinte így a hallgatók jobban megbecsülik majd tanulmányaikat.

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium este teszi közzé a felsőoktatási ponthatárokat. Ezzel kapcsolatban a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora azt mondta: idén a tavalyihoz hasonló pontszámokkal lehet bekerülni a felsőoktatásba, de néhány szakon jelentősen magasabb lehet a ponthatár.

Vass László emlékeztetett arra, hogy tavaly egyes szakok államilag finanszírozott helyeire csak a maximális pontszámmal, azaz két tárgyból tett emelt szintű érettségivel és két nyelvvizsgával lehetett bejutni.

Tandíj: közvetlenebb kapcsolat

A parlament által hétfőn elfogadott fejlesztési részhozzájárulásról a főiskola rektora úgy vélekedett, hogy az közvetlenebb kapcsolatot alakít ki a hallgató és a felsőoktatási intézmény között.

Vass László kijelentette: támogatja a fejlesztési részhozzájárulás bevezetését, mert szerinte így a hallgatók magukénak érezhetik majd a választott szak értékét, az intézmény pedig nem lesz teljesen kiszolgáltatva az állami forrásoknak.

A BKF rektora hozzátette: a rászorulók és a jó tanulók tandíjmentességéhez elengedhetetlen a teljesítményen alapuló felsőoktatás.

Vass László megerősítette: annak a hallgatónak, aki államilag finanszírozott képzésre nyert felvételt, de tanulmányaiban rosszul teljesít, költségtérítést kell majd fizetnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×