eur:
393.3
usd:
353.97
bux:
72415.44
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

A magyar férfi nem halad az idővel

Magyarországon még mindig nagyon erősek a férfi és női szerepekről kialakult sztereotípiák. Annak ellenére, hogy több mint fél évszázada a nők is kenyérkeresővé váltak, a magyarok fejében még mindig a férfiak a potenciális családfenntartók. A munka és a szabadidő viszonya azonban sokat változott az elmúlt 10-15 évben. Ma már legalább olyan fontos a pihenés, mint a pénz.

A férfi dolgozik, pénzt keres, sikeres. A nő gondoskodik a háztartásról, neveli a gyerekeket. Mindenki tudja, hogy ez a kép már legalább ötven éve megváltozott, a magyar fejekben mégis ez az ideális állapot.

A GFK Hungária legfrissebb kutatása szerint még mindig jelentős a társadalmi szerepek megosztottsága.

Sőt, az is társadalmi elvárás, hogy a családban a férfi keressen többet, mondta Nagy István, az intézet Médiakutatási csoportjának vezetője. A valóságban azonban a családok jövedelmének a felét már a nők termelik meg.

A szabadidő viszont jelentősen felértékelődött az elmúlt tíz évben. Ma már ugyanolyan súlyú, mint a munkaidőé.

Egyre kevésbé lehet olyan borsos fizetést ajánlani, hogy az ember lemondjon a szabadidőről - tette hozzá Nagy István.

A hivatástudat azonban kevésbé jellemző. A szakma élvezete csak a kreatívabb vagy magasabb szakképzettséget igénylő területeken jelenik meg.

A legtöbben nem élvezetes tevékenységnek, hanem sokkal inkább pénzkeresésnek tekintik foglalkozásukat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Vihar előtti csend a tőzsdéken

Vihar előtti csend a tőzsdéken

A hét korábbi részében látott eladási hullám után mostanra inkább megnyugvás látszik a tőzsdéken. Az amerikai indexek tegnap vegyesen teljesítettek, míg Ázsiában szintén felemások voltak a mozgások, egyedül a japán piac került nagyobb mínuszba a kamatemelési várakozásokra ráerősítő júliusi bérstatisztikákat követően. Ami az európai tőzsdéket illeti, a globális hangulattal összhangban itt is oldalaznak a vezető indexek. Nincs ma hiány makroadatokból, itthonról és az EU-ból kiskereskedelmi statisztikák jöttek, míg az Egyesült Államokban többek között az ADP-munkanélküliség számait közölték. Az igazán fontos NFP munkaerőpiaci statisztika holnap érkezik az USA-ból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×