eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

"Az orvosok ijedten figyelik a kapkodást"

Egy év múlva dönt a kormány arról: egy vagy több-biztosítós lesz-e az egészségügy - közölte a Miniszterelnöki Hivatal szabad demokrata államtitkára. Horn Gábor elmondta: a szükséges törvényelőkészítéssel év végéig kell elkészülnie az egészségügyi tárcának és az államreform bizottságnak. A Magyar Orvosi Kamara elnöke attól tart, hogy ez a sietség kapkodáshoz vezethet.

Horn Gábor szerint a korábbi 2008-as dátum helyett már jövőre, 2007 júniusában dönt a kormány arról, hogy egy vagy több biztosítós lesz az egészségügy.

A MeH szabad demokrata államtitkára kiemelte: az SZDSZ természetesen a több-biztosítós modell mellett foglal állást, mert úgy vélik, azok a rendszerek, ahol a szolgáltatóknak nem kell versengeniük, működésképtelenek.

Horn Gábor szerint az orvosi kamara csak azért tiltakozik az új modell ellen, mert az orvosok egy részének a jelenlegi status quo fenntartása kényelmesebb, mint a változtatás.

Az orvosok szakmailag megalapozott bizonyítékot kérnek

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke az InfoRádióban ugyanakkor úgy vélekedett: eddig csak jelszó szintjén hallották hangoztatni a több-biztosítós modellt, a rendszer hatékonyságára érdemi szakmai bizonyítékot eddig senki nem tudott felmutatni.

"Aki azt állítja, hogy a több-biztosítós, üzleti alapú rendszer a betegek üdvét szolgálja, az tegye le az ezzel kapcsolatos konkrét, szakmai, megbetegedési és halálozási adatokkal alátámasztott olyan dokumentumait, amelyekkel ezt be tudja bizonyítani" - fogalmazott Éger István.

A MOK elnöke megjegyezte: meglepődve és megijedve figyelik a mostani sietséget, és attól tartanak, kapkodáshoz vezethet, ha már az év végére ki kell dolgozni a törvénytervezetet.

A receptdíjról, vizitdíjról még idén nyáron döntenek

Az egyéb intézkedések bevezetéséről, mint például az esetleges receptdíj, vagy a vizitdíj, Horn Gábor szerint az eredeti határidőnek megfelelően, július végéig döntés születik.

A vizitdíj kapcsán a MOK elnöke megjegyezte: nem csak a szlovák tapasztalatok, de egy magyar felmérés is azt mutatja, hogy a vizitdíj érdemben nem változtat a betegforgalmon, és az egészségügynek sem jelentős forrás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Költözzön szivacsvárosba, így legyőzheti az aszályt

Az extrém idei nyár után az esővíz megtartása és tárolása különösen fontossá vált. A Wavin Magyarország koncepciója szerint szemléletet kellene váltanunk, nem az a lényeg, hogy az esővizet minél gyorsabban elvezessük, hanem az, hogy amikor esik, akkor azt felfogjuk, tároljuk, és okosan, hosszabb idő alatt tudjuk felhasználni.

Vészjelzés a traumatológustól: olyan sérültek érkeznek, mint korábban soha

Az elektromos rollerek, gördeszkák, biciklik megjelenésével olyan sérülésekkel találkoznak a traumatológián, amelyekkel korábban soha – mondta az InfoRádióban Molitorisz Dániel. A traumatológus, gyermekortopéd szakorvos szerint a bukósisak viselése egyértelműen kötelező, de eséskor az egyéb védőfelszerelések is segíthetnek elkerülni a súlyos, olykor maradandó sérüléseket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×