eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Kevés gyógyszer fogy Magyarországon

Azok az európai kormányok, amelyek megpróbálták csökkenteni gyógyszerkiadásaikat, csak ideiglenesen, maximum egy-két évig jártak sikerrel, utána azonban mindig kiugró növekedés volt tapasztalható - mondta az InfoRádióban Fekete Tibor gyógyszerpiaci szakértő. Szerinte ráadásul nem igaz, hogy a magyarok sok gyógyszert szednek. Az egy főre jutó éves gyógyszerfogyasztás nem éri el az európai átlag felét.

A kiszivárgott hírek szerint a kormány idén mintegy 70 milliárd forintot kíván megtakarítani a gyógyszerkasszán. A szakértő azonban kételkedik a kormányzati tervek megvalósíthatóságában. Fekete Tibor szerint ugyanis hosszabb távon még egyetlen európai kormánynak sem sikerült a gyógyszerkiadások csökkentése.

A magyarok nem használnak sok gyógyszert

"Nagyon jól látszik, hogy az európai gyógyszerpiac évek óta 6-7 százalékos mértékben növekszik. Bármelyik európai kormány próbálkozott azzal, hogy a gyógyszerkiadásait csökkentse, ez mindig csak időlegesen, maximum 1-2 évig sikerült, és a következő időszakban kiugró növekedés volt tapasztalható" - hangsúlyozta Fekete Tibor.

A gyógyszergyártók szövetségének szakértője szerint ráadásul tévhit az, hogy Magyarországon az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás sok. "A magyar egy főre jutó fogyasztás az európai átlag felét sem érik el" - mutatott rá a Fekete Tibor.

Rászorultsági alapon kellene támogatni

A szakértő szerint egy olyan rendszert kellene kialakítani, amely a támogatásnál figyelembe veszi az egyén anyagi helyzetét. Ehhez azonban nem a gyógyszerkassza csökkentésére, hanem legalább 100 milliárd forintos növelésére lenne szükség.

Az InfoRádió kérdésére Fekete Tibor megjegyezte: a kormány az reménykedhet ugyan abban, hogy az emberek nem fogják megvenni a gyógyszereket, ha nincs rá pénzük, de az utolsó fillérüket is fel fogják használni, ha az egészségükről van szó. "Ezzel visszaélni nem szabad" - vélekedett a szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×