eur:
396.97
usd:
359.37
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Tekerd le, kapcsold ki!

"Az éghajlatváltozás rajtad múlik" - ezzel a kampányszlogennel próbálja rávenni az Európai Unió kevésbé környezettudatos 15 tagállamának lakóit arra, hogy aktívan tegyenek az üvegházhatás, és a klímaváltozás ellen. Magyarország egyike ennek a 15 államnak.

Tekerd le, kapcsold ki, hasznosítsd újra, sétálj, azaz változtass! Ezek a jelszavai annak az új uniós kampánysorozatnak, amely az éghajlatváltozás problémáira hívja fel az európai uniós polgárok figyelmét. A cél az, hogy az emberek változtassanak egy kicsit szokásaikon, így segítve elő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának csökkentését.

A változtatással egyébként spórolni is lehet - hívja fel a pénztárcájára igen érzékeny magyar figyelmét a kampány. Egyes számítások szerint például, ha a háztartási készülékeket, például a tévét teljesen kikapcsoljuk, és nem készenléti állapotban hagyjuk, amikor nem használjuk, akkor évente 20-30 ezer forinttal is kevesebb lehet a villanyszámla.

"Az éghajlatváltozás rajtad múlik" elnevezésű kampánynak 15 kiemelt célországa van az Európai Unióban, ugyanis a legtöbb régi tagállamban már magas szinten van az emberek környezettudatossága.

A budapesti kampányindítón Kovács László, az EU adó- és vámügyi biztosa azt mondta: azért is csökkenteni kell az energiafelhasználást, mert az energiahordozók tekintetében az EU nagyban függ a külföldtől, ez pedig bizonytalanságot okoz.

Kovács László szerint az adóztatás különösen hatékony eszköze a klímaváltozás lefékezésének, a széndioxid-kibocsátás visszafogásának. Ezért a bizottság 2006 végéig egy zöld könyvet bocsát ki, amely új irányokat javasol az energiaadóztatásban.

Persányi Miklós környezetvédelmi miniszter a kampánynyitón arról beszélt: a legfontosabb cél az, hogy Magyarország ne legyen vesztese a klímaváltozásnak. A tárcavezető szerint 2007 végére elkészül a nemzeti éghajlat-változási stratégia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kedden azt mondta, Kína „nagyon jelentős” segítséget nyújt Oroszországnak hadigépezete megerősítéséhez, utóbbi pedig cserébe átadja a tengeralattjárókra és rakétákra vonatkozó, szigorúan őrzött katonai technológiáját – írja a Politico. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×