eur:
395.94
usd:
358.6
bux:
72114.16
2024. szeptember 9. hétfő Ádám

Eltűnhetnek gyógyszerek a támogatotti listáról

A Magyar Nemzet szerint jövő januártól több mint száz gyógyszer kiesik a társadalombiztosítás által támogatott körből. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékese szerint egyszerűen arról van szó, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül a túlságosan drágákat nem támogatják a jövőben. Hogy pontosan mely gyógyszerek kerülnek majd ki a támogatási körből, még nem tudni, a gyógyszergyártók ugyanis még önként csökkenthetik áraikat.

Jogszabály rendeli el, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül azokat, amelyek legalább 20 százalékkal drágábbak, mint a referenciatermék, kivonja a támogatotti körből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - mondta az InfoRádiónak Lengyel Gábor, az OEP főosztályvezetője.

A gyógyszergyártóknak azonban lehetőségük van csökkenteni az érintett gyógyszerek árát, és így biztosítani, hogy bennmaradjanak a körben - hangsúlyozta a főosztályvezető, aki úgy véli, a legtöbb gyártó élni fog a lehetőséggel, és leviszi az árakat.

Így a lépéstől azt várják, hogy számos esetben csökkenti majd a beteg által fizetett térítési díjat, és milliárdos megtakarítást hoz majd a lakosság és a gyógyszerkassza oldalán is.

Lista már van, de hogy végül mi marad rajta, az a gyártóktól függ


Lengyel Gábor nem akart konkrét számot mondani arra a kérdésre, hogy pontosan hány gyógyszer kerül így ki a támogatásból. Megjegyezte: a végső szám a gyártóktól függ majd, akik pénteken kapták meg az OEP listáját, és május 19-ig dönthetik el, csökkentik-e áraikat. Pontos számot ezután mondanak.

Az intézkedés minden olyan kört érint, ahol vannak generikus készítmények, hatóanyagok nem fognak eltűnni a támogatotti körből - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Bár már korábban is felmerült a kérdés, hogy nem különbözhetnek-e mégis egymástól az azonos hatóanyagú gyógyszerek, Lengyel Gábor kijelentette: az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálja az egyes gyógyszereket, és ha ők kimondják két gyógyszerről, hogy biológiailag egyenértékű, akkor senkinek sincs oka kételkedni az azonos hatásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Átszakadt a front Kupjanszknál, NATO országokban bukkantak fel Oroszország drónjai – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

Átszakadt a front Kupjanszknál, NATO országokban bukkantak fel Oroszország drónjai – Ukrajnai háborús híreink hétfőn

A beszámolók szerint a kelet-ukrajnai frontvonalak közül most Kupjanszknál erősödtek fel a harcok, a szektorban jelentős területi győzelmeket értek el az oroszok. Közben a hétvégén két NATO-tagországban is úgy érzékelték a hatóságok, hogy orosz eszközök léptek be a légtérbe illetéktelenül, majd ott is csapódtak a Földbe. Románia és Lettország is megtette a szükséges intézkedéseket. Cikkünk folyamatosan frissül a háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×