eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Találkozunk a grundon!

Akár Nemecsek Ernő bőrébe is bebújhatunk. A Józsefvárosi önkormányzat ugyanis azt tervezi, hogy újra felépíti a Pál utcai fiúk grundját. Az eredeti telket már beépítették, a játszóteret ezért egy kicsit arrébb, a Tömő utcában állítanák fel.

A Népszabadság arról ír, hogy a Pál utcai fiúk Józsefvárosa nevet viseli az a program, amellyel a VIII. kerületi önkormányzat emléket állítana Molnár Ferencnek és hőseinek a Tömő utcában. Megépítenék a híres grundot is. Az önkormányzat átadná a Tömő utca 28. tulajdonjogát egy vállalkozónak, miután védetté nyilvánította a területet.

A befektető cserébe 20 éven át ingyen gondozná az ingatlanokat. A területen több kávéház és egy Molnár Ferenc-emlékhely jönne létre. Becslések szerint a beruházónak 765 millió forintjába kerülnek a terület átalakítása, a húszéves üzemeltetés pedig 715 millió forintba.

A lap arról is beszámol, hogy olykor többet árt, mint használ a takarítás, ha porallergiás van a családban. A láthatatlan, de allergiát okozó lakótársak ellen hatékonyan csak megfelelő eszközzel vehetjük fel a harcot. Hagyományos porszívóval esetenként még súlyosbíthatók a tünetek.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy az import letöri a tojásárakat. Bár szűkösen, de ahhoz elegendő a Magyarországon termelt tojás, hogy a húsvétkor megnövekedett igényeket is kielégítse. Az ünnepek előtt átlagosan 20 százalékkal több tojás fogy. Az elmúlt időszakban azonban csökkent a hazai termelés és a felvásárlási ár, és ebben nagyobb szerepet játszik az import, mint a madárinfluenza.

Az árak letörésében azok a magyarországi termelők is szerepet játszanak, akik a nagy láncokkal előnytelen szerződéseket kötnek, és később nem tudják teljesíteni vállalásaikat.

A Napi Gazdaság cikke szerint már dolgoznak a Magyar Fejlesztési Banknál azon, hogyan juthatnak hozzá a kedvezményes kamatozású hitelhez az árvízkárosultak. Az azonban mára kiderült, hogy a 40 milliárdos keretből nem csak az MFB, hanem a vele kapcsolatban lévő kereskedelmi bankok is folyósíthatnak majd. Kulcskérdés azonban, hogy a pénzintézetek szakértői is besegíthetnek-e majd az önkormányzatoknak a kárfelmérésbe, amely néhány hétig tarthat.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy a nyugat-európai országokban az átlagos bérszínvonal továbbra is sokszorosan meghaladja az két éve csatlakozott uniós tagállamokét. A lista élén álló skandináv államokban és Svájcban hatszor, nyolcszor többet keresnek az emberek, a legszegényebb állam Moldova átlagos munkavállalója század annyit ér, mint átlagos munkavállalója.

Az index.hu arról számol be, hogy Eurostat felmérése szerint a 25 tagállamból 22-ben sokkal nagyobb az internet-penetráció mint Magyarországon, csak Csehországban és Litvániában rosszabb a helyzet. Még a vállalatok is le vannak maradva.

Az Európai Unió 25 tagországában Litvánia, és Csehország után Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartások internet-hozzáférése tavaly az első negyedévben az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint. A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve is a sereghajtók között volt Magyarország, csak Lettországban volt kisebb az arány.

A portfolio.hu írása szerint angolok és az írek hajtják a bolgár ingatlanpiacot. A tavalyi évhez képest alacsonyabb áremelkedést várnak ugyan a lakáspiacon, ám a piac optimizmusa alapvetően továbbra is töretlen. Várhatóan idén a nagyvárosok helyett inkább az ezidáig kevésbé frekventált területek értékelődhetnek fel. Az árakat 2006-ban is elsősorban a külföldi befektetők keresleti nyomása határozza meg, kiegészítve a bolgár jelzáloghitelezés dinamikus bővülésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
Lángszóró drónokat vetett be az ukrán hadsereg - Ukrán háborús híreink vasárnap

Lángszóró drónokat vetett be az ukrán hadsereg - Ukrán háborús híreink vasárnap

Az ukrán légierő szerint Oroszország szombaton összesen 67 nagy hatótávolságú drónt indított egy éjszakai tömeges támadás során, amelyek közül 58-at sikerült lelőni, a légvédelmi egységeket Ukrajna 11 régiójában vetették be, Kijevben a parlament épülete mellett is találtak drónroncsokat. Közben lángszóró drónokat használ az ukrán hadsereg, hogy felégesse az oroszok állásait, az orosz hadsereg pedig elfoglalta a donyecki régióban található Novohrodivka települést. Ukrajnai háborús híreink vasárnap.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×