eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Bajban van a segélyvonal

Az általános segélyhívó hiányosságaira figyelmeztette Magyarországot az Európai Bizottság. Az új, általános segélyhívó rendszer bevezetéséről még nem tárgyalt a kormány. Az erről szóló tervezetet a minisztériumok tárgyalják. A Belügyminisztériumban már korábban elismerték, hogy a rendszer nem működik megfelelően.

Az Európai Bizottság nemcsak Magyarországot, hanem tizenegy másik európai uniós tagállamot is figyelmeztetett, mert a segélyhívószámokkal kapcsolatos problémákat nem oldották meg.
Hasonló figyelmeztetést kapott Brüsszeltől Görögország, Olaszország, Hollandia, és Szlovákia is.

A brüsszeli bizottság jelezte: ezekben az országokban a sürgősségi segélyszolgálatoknak nincs elegendő információjuk ahhoz, hogy megállapítsák, hol van a hívó fél.

Magyarországon még nem döntött a kormány az új segélyhívó rendszer bevezetéséről. Holott a tervezetet még 2005 végén megtárgyalták közigazgatási államtitkári értekezleten. Korábban arról volt szó, hogy a kormány már januárban tárgyalja és dönt is az új rendszer bevezetéséről.

A segélyhívó rendszer korábban azért került a sajtó kereszttüzébe, mert kiderült: a 112 -t csak hosszú, négy-öt perces várakozás után lehet elérni. Ráadásul mentőket továbbra sem lehet a 112-n keresztül hívni úgy, ahogy az egységes uniós rendszer szerint kellene. A Belügyminisztériumban már korábban elismerték, hogy a rendszer nem működik megfelelően.

A tárca azt tervezi, hogy már 2006 végétől teljesen leválasztja a segélyhívót az egyéb segélyhívó számokról, és egy teljesen új központot hoz létre. A két nyelven beszélő szakemberek egy vagy két csörgés után felvennék a telefont, majd néhány fontos információt megtudva a hívást tovább kapcsolnák a rendőrséghez, a tűzoltósághoz vagy éppen a mentőkhöz.

A tervezetben az áll, hogy a diszpécserek kiválasztására is nagy hangsúlyt fektetnének. Csak olyan embereket alkalmaznának - akár a továbbképzésüket is vállalva - akik azonosulni tudnak a problémával és másodperecek alatt fontos információkkal továbbítják a segélykérést a megfelelő szervhez.

Szakemberek szerint legalább 3-5 ilyen központra lenne szükség. Azt szeretnék elérni, hogyha valaki vidéken kér segítséget, akkor a legközelebbi központban csörögjön a telefon. A 112-es segélyhívó számra naponta a fővárosból és pest megyéből több ezer hívás fut be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Svédország meglepően kemény lépésre szánta el magát

Svédország bekeményít a gyerekek és fiatalok mobilhasználatával szemben. A héten kiadott új ajánlások szerint kétéves korig nem is láthat képernyőt egy gyermek, de még az idősebbek számára is csak néhány órányi mobilozást kellene engedni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×