eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Hankiss: a választás nem zéró összegű játszma

Mikor választás a választás? - ezt a kérdést Hankiss Elemér társadalomtudós tette fel a Népszabadságban közölt cikkében. Szerinte a sikeres választás egyik előfeltétele, hogy a választónak legyen lehetősége ki és mi között választania.

Hankiss Elemér szerint a magyar választási rendszerben olyan elenyészően csekély esélye van új pártok parlamentbe kerülésének, hogy a parlamentben lévő pártokból kiábrándult vagy bennük saját képviseletét soha meg nem találó két-hárommillió embernek nincs igazi esélye, hogy "saját" jelöltjét bejuttassa az Országgyűlésbe.

Jogos és széles körben elterjedt az a félelem is, hogy az ember szavazata "elvész", ha saját jelöltjére szavaz, és ez sokakat megzavar, illetve visszatart a szavazástól. Ez a mechanizmus erősen torzítja a választások kimenetelét - írta.

Másfelől fontos előfeltétel az is, hogy legyen megfelelő választék, vagyis hogy legalább három-négy olyan jelölt induljon a versenyben, akinek esélye van a győzelemre, és akik közül a választópolgárok többsége nagy valószínűséggel megtalálhatja a neki megfelelő jelöltet - tette hozzá a kutató.

Hankiss Elemér szerint itt már komoly bajok vannak: a mezőny sok választókerületben szürke és szedett-vedett, a programok zavarosak, homályosak, a polgárok jelentős hányada nem igazán tudja, kire szavazzon, csak jobb híján szavaz az egyik vagy másik jelöltre-pártra; vagy el se megy szavazni.

Hinniük kell, kellene a választópolgároknak abban, hogy a választáson induló jelöltek többsége és a mögöttük álló pártok saját szavazóinak, illetve az országnak az érdekeit képviseli majd a parlamentben, nem pedig saját magánérdekeit. Ez a hit mára már sokakban megbicsaklott, s ez tovább torzítja a választások eredményét - írta.

Szükség van arra is, hogy a választást, és általában a demokratikus folyamatokat az ember ne tekintse "zéró összegű" játszmáknak; vagyis hogy ne gondolja "élet-halál" kérdésnek, és ne féljen attól, hogy ha nem az ő jelöltje, pártja győz - tette hozzá a társadalomtudós.

Ehhez persze arra volna szükség, hogy az országban, a közéletben kedvező környezet és szellemiség alakuljon ki ahhoz, hogy az emberek szabadnak érezzék magukat, és felelősségteljes polgárokként viselkedjenek - írta.

Hankiss Elemér szerint jó volna, ha minden ennek ellentmondó jel ellenére a most következő választás előrelépés volna ezen az úton, egy autonóm és felelősségteljes polgárság, és egy igazi, demokratikus kultúra kialakulásának az útján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×