eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Az evangélikus püspök szerint a pártpolitikától jobb tartózkodni

Fabiny Tamást választotta Szebik Imre püspök utódjának a Magyarországi Evangélikus Egyház Északi Egyházkerülete. Az ünnepélyes beiktatásra az új püspök kérésére "nem engedték be" a politikát.

"Az ember nem készül püspöknek, továbbra is lelkésznek tartom magamat. Az egyház felfogása szerint a püspöki szolgálat amúgy is csak a lelkészi szolgálat egyik elágazása" - közölte Fabinyi Tamás az InfoRádióban.

Az új püspök azt mondta, hogy szeretné, ha az evangélikus egyház kilépne a "templom falai" közül; jelen lenne és fontos kérdésekben megszólalna a társadalomban.

Hozzátette: nagyobb nyitottságot szeretne, ezért arra buzdítja lelkésztársait, hogy legyenek jelen a közösségi élet minden szintjén.

Nem ártana, ha az egyház kezdeményezőbben jelenne meg, így például a médiában is, hogy azok is képet kapjanak a felekezetről, akik nem tagjai az evangélikus közösségnek - mondta Fabinyi Tamás.

Az egyház tartózkodik a pártpolitikától

A püspök közölte, hogy az egyház nem kerülheti el a politikát, a pártpolitikától azonban jobb tartózkodni.

A felekezet nem bocsátott ki olyan körlevelet, amelyben valamelyik párt támogatását tanácsolná, de azt sem lehet véka alá rejteni, hogy az elmúlt években konfliktusok voltak az egyház és az állam között - jelentette ki Fabinyi Tamás.

Hozzátette: kérésére a beiktatási ünnepségen nem szólalhattak fel politikusok.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×