eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Lelőtték, mert a fűre lépett

Cincinnati egyik külvárosában egy 66 éves férfi lelőtt egy tizenéves fiút, mert az átszaladt a háza előtti gyepen. Larry Mugrage egy videojátékért szaladt haza, és amikor átvágott az idős férfi háza előtti füves területen, az egy vadászpuskával először megsebesítette, majd közelről még egyszer rálőtt és megölte.

Az eset még a fegyveres erőszakkal régóta együtt élő Egyesült Államokban is megütközést és értetlenséget váltott ki. A 66 éves Charles Martint kedvelték a környéken, bár mindig is megszállottként viselkedett, ha a háza előtti területről volt szó. A szomszédok szerint már attól is őrjöngött, ha fűnyíráskor véletlenül 10-20 centivel átnyúltak a kertek közötti láthatatlan választóvonalon.

Az idős férfi még a gyilkosság után is felháborodva hívta fel a segélykérő vonalat, és mondandóját azzal kezdte, hogy öt éve zaklatja a fiú és a családja.

A népszerű, keményen tanuló 15 éves Larry Mugrage azonban csak egy a közül a sok gyerek közül, akik évente a fegyverek áldozatául esnek

Majdnem minden második családnak van fegyvere

Az Egyesült Államokban három óránként esik áldozatául egy gyerek a fegyvereknek. Évente ezer 19 év alatti gyereket és tinédzsert lőnek le, 800 követ el öngyilkosságot fegyverrel, és több mint 160-an halnak meg fegyverbalesetben.

Az amerikai háztartások 40 százalékában van fegyver. 22-szer nagyobb az esélye annak, hogy véletlenül sül el az otthon tartott fegyver, mint hogy önvédelemre használják, és 11-szer akkora a valószínűsége annak, hogy öngyilkosságot követnek el vele, minthogy betolakodó ellen használják. Átlagosan naponta 80 amerikaival végeznek a fegyverek.

Levették a napirendről

A fegyverkorlátozás témája azonban lekerült a politikai színtérről. A szabályozás ellen korábban kiálló demokraták ugyanis a konzervatívabb államok támogatásának elnyerése érdekében inkább levették a napirendről az ügyet.

A fegyvertartás szabályozásáért így ma egyedül civil szervezetek kampányolnak, amelyek azonban szinte labdába sem rúghatnak a befolyásos fegyveres szövetség, a National Rifle Association mellett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×