eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 7. szombat Regina

Három forintot érnek egy ember személyes adatai

Nem tehetnek semmit az állampolgárok annak érdekében, hogy a pártok ne használják fel az adataikat a választási kampányban - mondta el az InfoRádióban Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos. A pártok kedd óta vásárolhatják meg az Országos Választási Irodától a névjegyzéket.

A választói névjegyzékből nem lehet kimaradni, vagyis az állampolgárok nem érvényesíthetik információs önrendelkezési jogukat - hangsúlyozta az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila hozzátette: senkitől sem kapott választ vagy alkotmányos érvet arra vonatkozóan, miért nem lehet leiratkozni a listáról.

Tiltakozni sem lehet

Ez elfogadhatatlan, minimum a tiltakozási jognak érvényesíthetőnek kellene lennie, vagyis az állampolgár tilthassa meg az adatai ilyen célú felhasználását - javasolta az ombudsman.

Miféle dolog az, hogy az állampolgár adataival kereskednek, pénzt kérnek érte, neki pedig semmilyen ráhatása nincs erre? - tette fel a kérdést Péterfalvi Attila.

Nyolcmillió adat 26 millió forintért

Az adatvédelmi biztos közölte: ezt a gyakorlatot már a 2002-es választást követő ajánlásában kifogásolta, ennek ellenére nem változott meg az előírás.

A pártok a teljes, mintegy nyolcmillió választó adatait tartalmazó listát 26,4 millió forintért vásárolhatják meg, azaz egy választó adatiért megközelítőleg három forintot fizetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×