eur:
394.68
usd:
355.43
bux:
72209.23
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Mikola: menet közben kell motort cserélni!

A parlamenti pártok többsége egyetért az egészségügyet érintő fontosabb kérdésben, egyedül az SZDSZ programja tér el az európai hagyományoktól - jelentette ki a Fidesz kormányfőhelyettes-jelöltje pártja egészségügyi programját ismertetve.

Mikola István vázlatosan ismertette azt az 188 oldalas egészségügyi programot, amelyet várhatóan a Fidesz vasárnapi kongresszusán fogadnak el.

Az egészségügyi reformról a Fidesz szakpolitikusa kijelentette: az egészségügyet működőképes állapotban kell tartani, és menet közben kell átalakítani, egy hosszú folyamatban.

Azt is mondhatom, hogy az autóban menet közben kell motort cserélni - tette hozzá.

Mikola István azt ígérte, hogy a Fidesz kormányra kerülése esetén továbbviszi az Egészséges nemzetért népegészségügyi programot.

Alakuló egyetértés

Mikola István úgy látja: a pártok között több szakpolitikai kérdésben formálódik egyetértés, ilyen a társadalombiztosítás egységének megőrzése, a nemzeti népegészségügyi program végigvitele, az egészségügy finanszírozásának módja.

Az SZDSZ-re utalva azonban azt mondta: egy politikai erő van most a színpadon, amelyik nem az európai kultúrába illeszkedve készíti a programját.

Mikola István kijelentette: a Fidesz tíz százalékpontos járulékcsökkentési tervének végrehajtása érdekében a közteherviselési rendszer rendbetételét tervezi.

A munkahelyteremtés hozadéka az lesz, hogy többen, magasabb összeggel fognak hozzájárulni az egészségbiztosítás működtetéséhez - tette hozzá.

Kökény: felelőtlen riogatás

Vannak olyan egészségügyi szolgáltatások, amelyeknél indokolt, hogy fizetőssé tegyék - mondta Kökény Mihály népegészségügyi kormánymegbízott. A szocialista politikus ugyanakkor felelőtlen riogatásnak nevezte, hogy be akarnák vezetni az általános fizetési kötelezettséget az egészségügyben.

Közben az egészségügyi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a választási ígéreteknél 1.300 milliárd forinttal fordítottak többet az egészségügyre az elmúlt négy évben a béremeléseket is beleértve. Rácz Jenő elismerte: ez a pénz sem volt elég arra, hogy rendbe tegyék az ágazatot.

A politikus azt mondta: az egészségügy működtetése mellett jelentős fejlesztések is voltak, azonban az elmúlt években, évtizedekben a pénz nem mindig oda került, ahol arra a legnagyobb szükség volt, így meglehetősen nagy különbségek alakultak ki az ország egyes területei között.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×