eur:
394.68
usd:
355.43
bux:
72209.23
2024. szeptember 6. péntek Zakariás

Halalt kérnek a magyar börtönökben ülő muzulmánok

Nem tudják követni vallásuk előírásait a magyar börtönökben az iszlám hitű fogvatartottak, ezért egy börtönlelkészi szolgálat létrehozását kezdeményezi a Magyar Iszlám Közösség. A szervezet javaslatát az igazságügyi miniszter elutasította, a büntetés-végrehajtás nem zárkózott el, de pénzt ők sem tudnak adni.

A Magyar Iszlám Közösség elnöke az InfoRádióban elmondta: a magyarországi börtönökben mintegy ötszáz olyan fogvatartott van, aki muzulmánnak vallja magát.

Egyik magyar fegyintézetben sincs iszlám vallású börtönlelkész, és mégiscsak nonszensz, hogy egy katolikus vagy református lelkész foglalkozzon egy iszlámhitű ember lelki vigaszával - hangsúlyozta Bolek Zoltán.

Az étkezési lehetőségekről a közösség vezetője azt mondta: a börtönökben egyáltalán nincs a vallási előírásoknak megfelelő, úgynevezett halal étel, disznóhúsmentes étkezést is csak néhány börtönben biztosítanak.

Bolek Zoltán közölte: kezdeményezték a hiányosságok felszámolását, de a levelükre Petrétei György igazságügy-miniszter azt válaszolta: nem időszerű a lelkészi szolgálat felállítása.

A Magyar Iszlám Közösség felvette a kapcsolatot a büntetés-végrehajtás országos parancsnokával is, aki nem zárkózott el a javaslatok elől.

Az anyagi feltételeket azonban nem biztosítja senki, pedig az ötszáz ember harminc helyen szét van szórva, őket folyamatosan látogatni kellene - tette hozzá Bolek Zoltán.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Prőhle Gergely: egy társadalom nem élhet félelemben, ezt fel kell fognia a német kormánynak

Egy akár csak 20, de keleten több mint 30 százalékos támogatottságú pártot levegőnek nézni nem lehet, ez a demokrácia szempontjából súlyos károkat okot – mondta a német pártoknak az AfD-hez való viszonyulásáról Prőhle Gergely, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézet programigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában. A korábbi berlini nagykövet beszélt a két egykori keletnémet tartomány választási eredményeinek hátteréről, s a migrációs kérdés kezelésének nehézségeiről is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×