eur:
396.29
usd:
367.37
bux:
73550.81
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Beltenger Magyarországon

Több kelet-magyarországi folyón is csökkentették az árvízvédelmi készültséget, a belvíz miatt azonban már 130 embert kellett kiköltöztetni. Ár- és belvízvédelmi összefoglaló.

Tovább nőtt a belvízzel elöntött területek nagysága, jelenleg 212 ezer hektárt borít belvíz, és további áradásra kell számítani.

Mostanra már 129 önkormányzat rendelt el védelmi készültséget, 60 településen másodfokú, míg Fegyverneken és Gyomaendrődön harmadfokú a készültség.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében újabb 450 hektárt öntött el a belvíz, jelenleg 7 belvízvédelmi szakaszból négyen elsőfokú, míg hármon másodfokú a riasztás.

Az országban 130 embernek kellett elhagynia otthonát a belvíz miatt, ebből 70-nek Jász-Nagykun-Szolnok megyében, 35-nek pedig Hajdú-Biharban.

Árvíz

Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Krasznán, másodfokút a Berettyó alsó szakaszán, a Hortobágy-Berettyón és a Sebes-Körös torkolati szakaszán. A Hármas-Körös még árad, tetőzése Gyomaendrődnél szombatra várható.

Jelenleg összesen 644 kilométeren van árvízvédelmi készültség. A Fekete-Körösnél és a Berettyó felső szakaszán csökkentették az árvízvédelmi fokozatot, a Túrnál pedig megszűnt a védelmi készültség.

Másodlagos jégzajlás indult el a Tisza felső szakaszáról az áradás miatt. A jégtörő hajók ezért készenlétben állnak, és beavatkoznak, ha szükséges.

A Tisza vízállása csütörtökön reggel Szolnoknál 560 centiméter volt, a folyó várhatóan szombaton tetőzik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

Kós Hubert a győzelem után: csak az olimpián lehet olimpiát nyerni

A 21 éves magyar olimpiai bajnok csak érdekes kék színű nadrágjában tud 1 perc 55 másodperc alatti időt úszni, és azt üzente Kovács Benedeknek, hogy kösse fel a gatyát, és négy év múlva együtt álljanak olimpiai dobogóra - ha egyáltalán marad a 200 m hátnál, mert ez akár Léon Marchand-on is múlhat. A bajnok szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.02. péntek, 18:00
Nagy Sándor Gyula
Latin-Amerika kutató, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára
Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Nap végén jött a fordulat, de így is eséssel zártak az amerikai tőzsdék

Alaposan elromlott csütörtökön a részvénypiaci hangulat, a vezető európai részvényindexek több mint 2 százalékot estek, a rossz hangulat pedig átragadt az amerikai piacokra is, ahol főként az elmúlt hónapok ralijában élen járó részvényeket ütötték. A legutóbbi gyenge amerikai makroadat (50 alatti ISM feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index) megjelenése után feléledtek az amerikai recesszióval kapcsolatos félelmek, a befektetők azt is elkezdték árazni, hogy az amerikai jegybank túlságosan későn csökkenthet kamatot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×