eur:
394.11
usd:
364
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

Több a hó a Tisza vízgyűjtő területén, mint a 2001-es nagy árvíz előtt

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása miatt 39 belvízvédelmi szakaszon van érvényben készültség. Elsőfokú árvízvédelmi riadó van a Berettyó és a Körösök 257 kilométeres szakaszán. Szakértők szerint nincs rendkívüli helyzet, hétvégére lelassul az olvadás.

Február 16-a óta 50 százalékkal nőtt a belvízzel elöntött területek aránya, így jelenleg körülbelül 80 ezer hektárt borít víz Magyarországon.

A belvíz elsősorban a kelet-magyarországi megyéket sújtja, Nógrád és Bács-Kiskun kivételével készültség van érvényben az összes keleti megyében. Karcagon 5 családot kellett kiköltöztetni a belvíz miatt életveszélyessé vált lakóházakból.

Árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Berettyó, a Hortobágy-Berettyó és a Fekete-Körös mintegy 257 kilométeres szakaszán. A Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és vízügyi igazgatóság vezetője az InfoRádiónak azt mondta, hogy a Tisza Bodrog feletti vízgyűjtő területein a hó 2,2 milliárd köbméter vízet tartalmaz.

Bodnár Gáspár emlékeztetett, a 2001-es árvíz idején, amikor a Tisza átszakította a tarpai gátat, ez a mennyiség mindössze 1,5 milliárd köbméter volt. Az igazgató hozzátette, ennek ellenére nem intenzív az olvadás, mindössze 1-1,5 méterrel emelkedett a Tisza vízszintje.

A következő időszakban is folytatódni fog az olvadás a hegyekben, ami azt jelenti, hogy tovább emelkedik a folyók vízszintje. A hét végén azonban ismét lehűl az idő ami azt jelenti, hogy az olvadás is lassul, és az árhullámoknak nem lesz komolyabb utánpótlása - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Vastag pluszban zártak az amerikai indexek a Fed-döntés mellett

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedtek a tőzsdék, és Amerikában is jó a hangulat, a Nasdaq vezetésével raliznak a piacok. A vártnak megfelelő Fed-kamatdöntésre (tartás) nem volt érdemi mozgás a vezető amerikai részvényindexekben, és Jerome Powell Fed-elnök iránymutatásai sem váltottak ki komolyabb csapkodásokat, így a vezető részvényindexek jelentős emelkedéssel zártak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×