eur:
394.11
usd:
364.32
bux:
74051.15
2024. július 31. szerda Oszkár

Mi történik a kopogtatócédulán szereplő adatokkal?

A kopogtató cédulákon szereplő személyes adatokat a pártok az ajánláson kívül semmilyen más célra nem használhatják fel. Nem másolhatják át a nevet, címet, személyazonosító jelet, és nem tárolhatják azt.

Az ajánlószelvény tipikusan az az eset, amikor nemcsak kérni lehet, hanem kötelező megadni például a személyi számot is, hiszen csak így lesz érvényes a kopogtatócédula. Jogosan merülhet fel tehát a kérdés, hogy mi történik a szelvényekkel, miután azt a pártok aktivistáinak átadják a választópolgárok?

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője szerint a jelölő szervezetek tisztában vannak azzal, hogy az ajánlószelvényeken szereplő adatokat más célra nem használhatják fel. A kopogtatócédulákat a jelölt bejelentésével egy időben a pártoknak le kell adniuk a választási bizottságoknál, és legkésőbb a szavazás napján megsemmisítik azokat - közölte Rytkó Emília az InfoRádióban.

Az Országos Választási Iroda vezetője szerint a választási jogszabályok nem rendelkeznek arról, hogy a szelvényt gyűjtőknek kell-e valamilyen írásos meghatalmazással rendelkezniük, de a választópolgárok bizalmát erősíti, ha az őt felkereső személyek a párt meghatalmazásával rendelkeznek.

Rytkó Emília szerint egyébként a tapasztalatok azt mutatják: a pártok többsége ad igazolást az ajánlószelvényeket gyűjtőknek.

Adatvédelmi biztos: "csak meghatalmazással"

Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos azonban azt mondja: ajánlószelvényeket csak a pártoktól kapott érvényes meghatalmazással rendelkező személyek gyűjthetnek.

Azok akik az ajánlószelvényeket gyűjtik az adatvédelmi törvény alapján adatfeldolgozónak minősülnek, így be kell jelenteni őket az adatvédelmi nyilvántartásba, akár úgy is, hogy a pártok egy listát küldenek a kopogtatócédulát gyűjtő személyekről - mutatott rá Péterfalvi Attila, hozzátéve, hogy ebben a ciklusban ez még nem történt meg, ezért is hívta fel nemcsak a közvélemény, hanem a pártok figyelmét is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×