eur:
395.45
usd:
365.45
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Mérgezett sertések tartanak Magyarország felé?

A Magyar Sertéstartók Szövetségének értesülései szerint az újabb hollandiai és belgiumi takarmánybotrány miatt a különböző távol-keleti piacok helyett Magyarország irányába indultak el a sertés szállítmányok.

Az érdekképviselet közleménye kiemeli: a karantén alá vont 580 belga és holland sertéstelep állatállományában dioxin nevű rákkeltő anyag szermaradványt találtak.

A szövetség véleménye szerint a magyar fogyasztók egészségét a zéró tolerancia elvével kell megvédeni, azaz még minimális mennyiségű dioxint sem tartalmazhat a forgalomba került hús.

A Sertésszövetség ezért arra kéri az agrártárcát, hogy a magyar fogyasztók érdekében csak a legszigorúbb követelmények mellett engedje forgalomba hozni a külföldi tőkehúsokat és húsféleségeket.

A szervezet szerint az élőállat import során meg kell vizsgálni a karantén előírásának lehetőségét is.

A Sertéstartók Szövetsége a fogyasztókat arra kéri, hogy továbbra is bízzanak a Magyarországon előállított sertéshúsok minőségében, mert azok garantáltan mentesek a rákkeltő anyagoktól.

A miniszter tájékozódik

Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter elmondta: csak akkor hozhatnak intézkedéseket más uniós országokkal szemben, ha a gyanún kívül "kézzelfogható érvvel" is rendelkezik.

A tárcavezető aláhúzta: amennyiben a gyanú beigazolódik, akkor a korábbiakhoz hasonlóan kemény intézkedéseket hoznak a magyar fogyasztók védelme érdekében.

Magyarországnak az az érdeke, hogy a bejövő hússzállítmányok mind az összes előírásnak maximálisan megfeleljenek - hangoztatta Gráf József, aki közölte: az lenne a legjobb, ha a magyar húsfeldolgozók magyar terméket dolgoznának fel.

Magyarországon még nincs?

A Magyar Élelmiszerbiztonsági Hivatal főigazgatója szerint a mérgező anyag úgy került a takarmányokba, hogy technológiai hiba miatt szennyeződött adalékanyagot használhattak. A probléma egyelőre Hollandiát, Dániát és Németországot érinti.

Dr. Szeitzné Dr. Szabó Mária közölte: tudomásuk szerint Magyarországra még nem került a mérgezett húsból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy napja lehet a magyaroknak – az olimpia szerdai hírei percről percre

Miután úszásra alkalmasnak találták a Szajnát, a triatlonnal kezdődött a magyarok szerdai programja. Ezen felül asztaliteniszben, cselgáncsban, evezésben, kézilabdában sportlövészetben, tornában, úszásban és vívásban és érdekeltek vagyunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jön a hét legfontosabb napja a tőzsdéken

Jó hangulatban telt a kereskedés ma reggel az ázsiai piacokon, ezt követően pedig Európában is emelkedésre van kilátás. Ma azonban nagyon fontos piacmozgató események lesznek, az eurózóna inflációja után érkezik az ADP munkaerőpiaci adata az USA-ból, emellett lakáspiaci adatok is jönnek. A nap (és a hét) fénypontja viszont a Fed esti kamatdöntése lesz, majd Jerome Powell ezt követő sajtótájékoztatója.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×