eur:
394.5
usd:
364.46
bux:
73773.41
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Bence: bizonyos tekintetben a Fidesz "baloldalibb" az MSZP-nél

A mostani kampányban először van igazán szó olyan dolgokról, amelyek minden demokráciában napirenden vannak a választások idején. Alapvetően a Fidesz irányváltásának köszönhetően most nem elsősorban arról lesz szó, hogy ki a magyar és ki a még magyarabb - vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában Bence György filozófus.

Bence György szerint a kettős népszavazás után a Fidesz eléggé egyértelmű fordulatot tett.

A párt álláspontja az lett, hogy a határon túli magyarokkal, a nemzetépítéssel és nemzetegyesítéssel kapcsolatos kérdések nem vesztették el érvényüket, de ezekkel majd igazán akkor tud a magyar nép foglalkozni, ha egy kicsit jobban él – tette hozzá.

A filozófus szerint most elsősorban adókról, munkahelyekről, költségvetésről, vállalkozásokról van szó, vagyis nem szimbolikus vagy ideológiai, hanem gyakorlati dolgokról. Ezen a téren eléggé markáns különbségek bontakoztak ki, amellett, hogy mindenki a piacgazdaság híve.

Az MSZP álláspontja az, hogy végre kell hajtani azokat a nagy reformokat, amelyeket mindenki „tologat”. Ennek azonban nagyon súlyos jóléti vonzatai vannak, amit sok apró könnyítéssel, támogatással, „szegénypolitikával” ellensúlyoznának egyes csoportok számára – tette hozzá.

Ez nem klasszikus baloldali megoldás, hanem egy piacpárti koncepció szegénypolitikával enyhítve – vélekedett Bence György.

A filozófus szerint a Fidesznek szintén megszorításokban kell gondolkodnia.

Ezt, persze, „nem köti teljes részletességgel a választók orrára”, csakúgy, mint a szocialisták, mert nem akarja elveszteni a választásokat – tette hozzá.

Bence György úgy vélekedett, hogy a Fidesznek elég markáns kereszténydemokrata koncepciója van: mindenütt megszorítás, kivéve a családoknál, amelyek még plusztámogatásra is számíthatnak, és ehhez járul még az ideológiai körítés.

Ha a baloldaliságot pusztán abban az értelmében tekintjük, hogy melyik párt az, amely szociális megfontolások alapján korrigálni akarja a piac működését, akkor azt lehet mondani, hogy ebben a tekintetben most a Fidesz a „baloldalibb”. Ez azonban nem olyan „gyilkos kritika”, amely túlzottan elrémisztené a közönséget – mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Robert Fico figyelmeztetett, Szlovákia nagyon megnehezítheti az ukránok dolgát

Ha rövidesen nem indítják újra az orosz kőolaj tranzitját Ukrajnán keresztül, akkor a pozsonyi Slovnaft finomító nem szállít több gázolajat Ukrajnába, ami az ország fogyasztásának tizedét fedezi – közölte Robert Fico szlovák miniszterelnök, és megismételte, hogy a kormánya kitart a korábbi lépései és kijelentései mellett.

Kökény Beatrix: A mostani generáció már lazább, nem izgulják túl

A korábbi Európa-bajnok, olimpiai és világbajnoki ezüstérmes kézilabdázó szerint a mostani női válogatottnak már megvan a hite, mentális is erősebb. Párizsban beszélt arról is, milyen meccsre számít Angola ellen és hogyan élte meg gyermeke, Imre Bence berobbanását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.30. kedd, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×