eur:
396.31
usd:
354.6
bux:
74905.79
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Árvíz és ivóvíz: bízhatunk-e a csapvízben? Csörnyei Géza, Inforádió, Aréna

2024.09.20. 17:01
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

Mi a vízművek feladata árvíz idején?
Hogyan működnek a parti szűrésű ivóvízkutak?
Hogyan védik meg az áradástól a parti szűrésű kutakat?
Bejuthat-e a Duna szennyezett vize az ivóvízhálózatba?
Árvíz idején olyan területekről is kerül csapadék a Duna vízgyűjtőjébe, ahol korábban a folyó nem jár. Ilyenkor nem szokásos, akár mérgező/vegyi anyagokat is bemoshat a víz a folyóba. Fel van készülve erre a vízmű, ki tudják szűrni a váratlanul felbukkanó veszélyes anyagokat?
Hány ember issza a Duna vizét, (főváros + agglomeráció)
Merre vannak parti szűrésű kutak és hogyan döntik el, hogy hová érdemes ilyet telepíteni? Telepítenek új kutakat, vagy elég annyi, amennyi van?
Az árvíz előtt rendkívül alacsony volt a Duna vízszintje. Ez okozhat problémát az ivóvíz kitermelésénél? (nem csak a víz hiányára gondolok, műszaki problémák)
Klíma és hidrológiai szakértők szerint a jövőben mind gyakoribbak lesznek az ehhez hasonló, vagy még ennél is nagyobb, hirtelen érkező áradások. Fel tud erre készülni a vízmű és milyen változtatásokra/fejlesztésekre lehet szükség a kitermelésben?
Európai összevetésben milyen minőségű a budapesti ivóvíz?
Milyen állapotban van Budapest ivóvízellátását biztosító infrastruktúra? (tározók, csőhálózat) Mennyi az ivóvízellátó hálózat csöveinek átlagos életkora?
A klímaváltozás ütemét tekintve biztosítható közép/illetve hosszú távon Budapest vízellátása? (egyre szárazabb nyarak, ingadozó vízjárás)
Hogyan lehetne megoldani a száraz nyarakon ivóvízellátási gondokkal küzdő, Budapest környéki települések problémáját? (Solymár, Pilisszántó, más pilisi települések)

Csörnyei Géza, a Fővárosi Vízművek vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.09.20-án. Podcast.

×
×
×