eur:
393.39
usd:
362.94
bux:
73164.07
2024. július 24. szerda Kincső, Kinga

Új frakciók, régi viták? Változást hoznak-e a Patrióták az EP-ben? Kalas Vivien, Inforádió, Aréna

2024.07.09. 18:00
A műsor támogatója a HOLD - Nem csak vagyont, kockázatot is kezelünk, 1994 óta. https://hold.hu/

A Patrióták Európárt képviselőcsoportnál csak két nagyobb frakció van az Európai Parlamentben, az Európai Néppárt, és a Szocialisták és Demokraták. A mostani bejelentéssel lezárult a folyamat, vagy a frakciók között még lehet átjárás? Milyen határidők vannak a posztok kiosztásáig?

Hozhat-e az új formáció új témákat a Parlamentbe, vagy folytatódnak a régi mederben a régi viták? Mekkora erőt képviselnek a Patrióták, vagyis mibe és milyen szinten lesz beleszólásuk? Mi alapján döntenek az elnökökről és alelnökökről, illetve a bizottsági helyekről? Ki, illetve mi határozza meg, hogy melyik frakció milyen bizottságokban és milyen tisztségeket kap? Van ilyekor helyezkedés, alkudozás? Ki lehet hagyni egy frakciót a döntésből, vagy akár a posztok elosztásából? Milyen lépések következnek az új Európai Bizottság megválasztásáig? Fér-e bármi kétség ahhoz, hogy Ursula von der Leyent megszavazzák? Tudható már, hogy kik vannak egyértelműen ellene, illetve kik biztosan mellette? Mi a további menetrend?

Az új bizottság létrejöttében milyen szerepe van az EP-nek, illetve az egyes frakcióknak, bizottságoknak? A portfolió elosztásába beleszólhatnak? A jelölési gyakorlat egyébként mi, meddig kell jelölniük, és kinek kell első és második körben jóváhagyni egy-egy tagállam kiválasztottját?

Amennyiben ügyvezető kormány van éppen valahol, ugyan úgy jelölnek, mintha frissen megválasztott kabinet működne? Frakciók együttműködésére lát lehetőséget – alkalmi, milyen ügyek mentén, mennyire jellemző-ez a pártok között az EP-ben? Kik között lehet?
Stratégiai vagy taktikai lépés-e, hogy Meloni (Fitto) és Le Pen (Bardella) pártja külön frakcióban ül?

Van-e bármilyen jogi természetű leírása, hogy az EP soros elnöke mit kell, hogy tegyen, mit nem tehet és mit tehet? Mekkora a mozgástér vagy a szürke zóna? Koordinátor vagy vannak-e többletjogosítványai? A soros uniós elnökség ad-e egy plusz diplomáciai súlyt az azt betöltőnek?

Milyen kormány várható Franciaországban a hétvégi nemzetgyűlési választások után? Ellenzékben maradva, kritikus pozícióból tovább erősödhet-e a Nemzeti tömörülés a 2027 francia elnökválasztásig?

Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézet főreferense az InfoRádió Aréna című műsorában 2024.07.09-én. Podcast.

×
×
×