eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Új részletek a külképviseleti szavazásról

A nagyvárosokban is felkészültek a külképviseleti szavazásra, Londonban például 12 asztalnál lehet majd voksolni április 8-án, és a Nemzeti Választási Iroda (NVI) becslése szerint legfeljebb 20 perces sorban állásra kell számítania a szavazni kívánó mintegy 9700 választópolgárnak.

Pálffy Ilona, az NVI elnöke elmondta: szombaton lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel, összesen 58 356-an vetették fel magukat, ez 30 ezerrel több, mint 2014-ben volt.

Londonba 9709-en jelentkeztek, négy évvel ezelőtt 5400-an voltak.

Az NVI elnöke hangsúlyozta: felkészültek a nagyszámú szavazóra, egy nagy termet béreltek ki, ahol - megyei bontásban - 12 asztalnál tudják fogadni a szavazókat.

Hozzátette: legfeljebb 20 perces várakozásra kell készülniük a szavazóknak, négy évvel ezelőtt 10 perces várakozás volt. Mint mondta, Münchenben 5100-an, Stuttgartban 3500-an szeretnének szavazni.

Az NVI elnöke elmondta azt is, már 122 524-en jelezték, hogy április 8-án nem a lakóhelyükön, hanem egy másik magyarországi településen szeretnének szavazni. Az átjelentkezési kérelmeket péntek 16 óráig lehet benyújtani. Négy éve 128 ezren szavaztak átjelentkezéssel.

Közölte, a legtöbb átjelentkező a főváros XI. kerületében van, itt 5582-en szavaznának, ezért a kijelölt szavazókörben 28 tagú lesz a szavazatszámláló bizottság, és 14 asztalra "bontják" a névjegyzéket. Szintén sok az átjelentkezéssel szavazó az V. kerületben (5300), valamint a XIV. kerületben (4400).

Az elnök azt is elmondta, addig nem zárhatják le a névjegyzéket, amíg az összes benyújtott átjelentkezési kérelmet nem bírálták el a választási irodák. Megjegyezte, csütörtökig a feldolgozott kérelmeket postán is kiküldik a választópolgároknak, pénteken pedig mindenkit rövid úton értesítenek az átjelentkezéséről.

Kitért arra is, hogy 30 203 delegáltat vettek nyilvántartásba a szavazatszámláló bizottságokba.

Szólt arról is, hogy 23 országos pártlistát vettek nyilvántartásba,

az 1614 egyéni jelöltből pedig már 129-en visszaléptek.

Ezeknek a visszalépett jelölteknek a nevét a szavazatszámláló bizottságok és a választási irodák húzzák le a szavazólapokról.

A legtöbb egyéni jelölt továbbra is a salgótarjáni választókerületben van, 32, a legkevesebb a főváros 6. és 7. választókerületében: hat-hat.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×