eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 5. szombat Aurél
Kovács Zoltán, a Kanizsai Dorottya Kórházban fekvő beteg (j) bedobja szavazatát egy mozgóurnába az országgyűlési képviselő-választáson, Nagykanizsán 2014. április 6-án.
Nyitókép: Varga György

Vannak, akik nem élhetnek majd szavazati jogukkal

Aki jövő pénteken 16 óra után kerül kórházba, és április 8-án is ott lesz, az nem tud élni a szavazati jogával – tudtuk meg Pálffy Ilonától, a Nemzeti Választási Iroda vezetőjétől.

A mozgóurnát oda viszik, ahol a névjegyzékben szerepel a választópolgár – hangsúlyozta Pálffy Ilona. Ha valaki a lakóhelye közelében, a szavazókerületén belül található kórházba kerül, hasonló módon kérhet mozgóurnát, mint otthonra. Máshol található orvosi ellátás esetén csak úgy kérheti, ha átjelentkezik – ennek határideje azonban a választást megelőző péntek 16 óra. „Ha már tartósan bent van, és nem hirtelen került kórházba, akkor lehet azt kezdeményezni, hogy menjenek ki hozzá” – fogalmazott a Nemzeti Választási Iroda vezetője. Tehát,

ha valaki ezt követően kerül kórházba, nem élhet szavazati jogával.

Pálffy Ilona az április 8-án dolgozóknak azt javasolja, jelentkezzenek át egy munkahelyükhöz közeli választókerületbe, és a munkában kis szünetet tartva adják le voksukat.

A mozgáskorlátozottaknak akadálymentesített szavazóhelyiségek és a mozgóurna segíthet alkotmányos joguk gyakorlásában.

Utóbbit április 6-án 16 óráig kérvényezheti levélben, személyesen, online vagy meghatalmazott útján, illetve a választás napján 15 óráig a szavazatszámláló bizottságoknál bejelenthető az igény – tájékoztatott az NVI vezetője.

A vakoknak és gyengénlátóknak Braille-sablont biztosítanak,

melyet a szavazókörben igényelhetnek – tette hozzá.

A választójoggal rendelkező, börtönbüntetését töltő elítéltek szintén mozgóurna segítségével szavazhatnak.

Az átjelentkezést és az urna igénylését a börtönigazgató gyűjti össze, és juttatja el az illetékes választási irodához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Ákos: nem jó kimondani, hogy hatalmas vihar közeleg – egymásra kell nézzünk, emberek

Én arra hívok mindenkit, aki ezt a lemezt hallgatja, hogy ember legyen velem együtt, hogy egymás számára emberek lehessünk, és hogy megfogalmazhassunk nyugodtan aggodalmakat és örömöket anélkül, hogy a másik folyton ellenséget látna bennünk – mondta Kovács Ákos dalszerző, előadóművész az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol beszélt a most megjelent Metropolis című dupla albumáról és a december 14-i Aréna-koncertjéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

A hét végére sikerült javítani az amerikai tőzsdéknek

Továbbra is nyomás alatt vannak a világ tőkepiacai, a befektetők elsősorban az Irán és Izrael közötti konfliktusra figyelnek. Csütörtökön eséssel fejezték be a kereskedést az európai és az amerikai tőzsdék, ma ehhez képest már emelkedés látszott Európában, és az amerikai tőzsdék is feljebb kerültek. Az EU kínai elektromos autók büntetővámjával kapcsolatos döntésére emelkedett az európai autók részvényárfolyama, a hangulatot a délután megjelent, vártnál jobb amerikai munkaerőpiaci adat is javította.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×