eur:
392.54
usd:
362.77
bux:
72132.27
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta

Fellebbezéseket utasított el a Nemzeti Választási Bizottság

Mintegy félszáz, a jelöltek nyilvántartásba vételével kapcsolatos jogorvoslati kérelmet bírált el vasárnapi ülésén a Nemzeti Választási Bizottság.

Az NVB a fellebbezések túlnyomó többségét elutasította és az elsőfokú határozatokat helybenhagyta, mert a jelöltek nem határozták meg konkrétan, mely ajánlásokat kellett volna érvényesnek elfogadnia az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak. Sok esetben az NVB érdemi vizsgálat nélkül utasította el a fellebbezéseket, a beadványozók ugyanis nem adták meg személyes adataikat.

Az NVB a fellebbezések elbírálása során egy jelölt esetében megállapította, hogy ajánlásainak száma eléri a törvényben foglalt minimumot, így a nyilvántartásba vételt elutasító határozatot megváltoztatta és a jelöltet nyilvántartásba vette. A Net Párt Vas megyei jelöltjének, Vágner Gabriellának a nyilvántartásba vételét arra hivatkozva tagadta meg a választókerületi választási bizottság, hogy 24 választópolgár ajánlása duplán szerepelt a jelölt ívein, így azokat a hamisítás gyanúja miatt nem vette érvényesnek. A fellebbezés során az NVB úgy döntött, mivel a jogszabály szerint egy választópolgár egy jelöltet csak egyszer ajánlhat, egy ajánlást érvényesnek kell elfogadni. Az NVB ezért - mivel így a jelölt által gyűjtött érvényes ajánlások elérték a törvényi minimumot - a jelöltet nyilvántartásba vette.

Litresits András, az MSZP-Párbeszéd delegáltja amellett érvelt, hogy az érintett ajánlásokat nem szabad érvényesnek elfogadni, mert nem tudhatja a bizottság, hogy az érvényesnek elfogadott egyik aláírást valóban a választópolgár adta-e le. Az NVB azonban nem fogadta el ezt az érvet és 8:1 arányban a jelöltet nyilvántartásba vette.

 

Az NVB egy jelölt nyilvántartásba vételéről szóló határozatot megváltoztatta. A főváros 6-os egyéni választókerületében vették nyilvántartásba a Magyarországi Cigánypárt jelöltjét, Nótár Ilonát. A választókerületi választási bizottság a jelölt nyilvántartásba vételét követően úgy határozott, rendőrségi eljárást kezdeményez az ajánlásgyűjtés vélhető szabálytalanságai miatt. A választási iroda a dokumentumok összeállítása során ismételten áttekintette a jelölt íveit és 58 olyan ajánlást találtak, amelyeket korábban tévesen fogadtak el érvényesnek. Az NVB ezek alapján megváltoztatták a választókerületi bizottság határozatát és a jelölt nyilvántartásba vételét elutasította.

Az NVB elutasította a Kőrös Gusztáv nyilvántartásba vétele ellen benyújtott fellebbezést. A jelöltet a Bács-Kiskun megyei 3-as választókerületben vették nyilvántartásba, és ez ellen érkezett egy magánszemélytől jogorvoslat, aki kifogásolta, hogy a jelölttel szemben jelenleg is folyik büntetőeljárás, így nem lehetett volna nyilvántartásba venni.

Az NVB azonban úgy döntött, mivel a fellebbezés nem tartalmaz bizonyítékot arra, amit állít, így nem is alapozza meg, hogy a jelöltet kizárják a passzív választójogból. Továbbá nem csatolt bizonyítékot arra, hogy a jelöltet bíróság kizárta volna a választójogból. Az NVB ezért érdemi vizsgálat nélkül elutasította és helyben hagyta a nyilvántartásba vételről szóló döntést.

Az NVB határozatai nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Címlapról ajánljuk
Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

Deutsch Tamás: erős EP-frakciónk lesz, amely azonnal komoly súllyal bír majd a döntéshozatalban

A Fidesz európai parlamenti képviselője reálisnak tartja, hogy a formálódó Patrióták Európáért pártszövetség a frakcióalapítás feltételeként előírt országszám dupláját, illetve a létszám négyszeresét is teljesítheti. Deutsch Tamás arról is beszélt az InfoRádióban, hogy a frakció a jövő hét elején alakulhat meg, és szerinte az Európai Parlament harmadik vagy negyedik legnagyobb ereje lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Moszkvába érkezett Orbán Viktor, Zelenszkij kész tárgyalni Oroszországgal – Háborús híreink pénteken

Megérkezett Moszkvába Orbán Viktor, ahol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, és kamerák előtt váltottak néhány mondatot. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön azt mondta, Ukrajna újabb békekonferenciát akar szervezni, és ezúttal már tárgyalnának Oroszországgal is. Megjegyezte ugyanakkor, nem valószínű, hogy Putyin lenne a tárgyalófél, ugyanis ő nem hajlandó elhagyni az országot. Az orosz elnök szintén csütörtökön kijelentette, kizárt, hogy Oroszország tűzszünetet kössön Ukrajnával: csak olyan megállapodást fogad el Moszkva, ami visszafordíthatatlan, és a konfliktus lezárásához vezet. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz–ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×