eur:
401.56
usd:
369.92
bux:
74445.31
2024. október 21. hétfő Orsolya
A merénylet áldozatává vált Robert Fico szlovák miniszterelnök testőrei intézkednek a lőfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvő Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentőhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica). A feltételezett tettest őrizetbe vették.
Nyitókép: MTI/TASR/Radovan Stoklasa

"Csak megrendezték" - ez a legvadabb hiedelem a Fico-merényletről

A szlovákiai SCIO ügynökség felmérése szerint minden hetedik szlovák állampolgár úgy véli, hogy a Robert Fico miniszterelnök elleni merénylet valójában meg sem történt. A kormányfő közben cáfolta azokat a híreket, melyek szerint jelentést kért a szlovák titkosszolgálattól az ellene májusban elkövetett merényletről.

Szlovákiában az elmúlt hét egyik uralkodó belpolitikai témája a kormányfő, Robert Fico elleni merénylet kivizsgálása volt. A pozsonyi Új Szó napilap számolt be a SCIO közvéleménykutató-ügynökség legfrissebb felmérésének eredményéről, amely egyértelműen jelzi, hogy az ország lakossága továbbra is rendkívül megosztott. Az ügynökség munkatársai arra volta kíváncsiak, hogy a lakosok szerint ki a felelős a miniszterelnökkel szemben májusban elkövetett merényletért.

A válaszadók harmada szerint a kormányfő saját felelőssége, hogy támadás áldozata lett.

Szerintük a merényletet Robert Fico gyűlöletkeltő retorikája és politikája idézte elő.

A megkérdezettek legalább ekkora hányada úgy véli, a média, az ellenzék és a kormány ellen uszító civil szervezetek a felelősek. A felmérés arra is rámutatott, hogy a résztvevők 13 százaléka úgy gondolja, hogy a merénylet valójában meg sem történt, csak megrendezték. „A válaszok teljes egészében másolják azoknak a politikusnak a kijelentéseit, akiket a megkérdezettek később a politikai preferenciájukat kutató kérdésnél is megjelöltek” – mutatott rá Martin Klus, a SCIO ügynökség vezető elemzője.

Cáfolat

Robert Fico egyébként a múlt héten határozottan cáfolta azokat a híreket, melyek szerint jelentést kért a Szlovák Információs Szolgálattól az ellene elkövetett merényletről. Ezt a titkosszolgálat igazgatója is megerősítette. Pavol Gašpar azt mondta, Robert Fico semmilyen jelentést nem rendelt tőlük a merényletről. A lehetséges összeférhetetlenség miatt nem kaphat ilyen tájékoztatást, ez alól csak a Szlovák Információs Szolgálatról szóló törvény által engedélyezett információk képeznek kivételt.

Valamit kért

Robert Fico azt mondta, ha bármit is kikért valaki a titkosszolgálattól, akkor azok az ellenzéki képviselők voltak a szolgálatot felügyelő parlamenti bizottságban. A szlovák miniszterelnök azt követően nyilatkozott erről, hogy Matúš Šutaj Eštok belügyminiszter október 15-én azt mondta, a kormányfő jogosult személyként tájékoztatást kért a titkosszolgálattól egy ellene irányuló lehetséges újabb merénylet kockázatairól. Később azonban a belügy kiadott egy tájékoztatást, amelyben az áll, hogy a tárcavezető egyáltalán nem a május 15-i, nyitrabányai merényletre gondolt. Hozzátették, hogy a parlamentnek szánt jelentést a titkosszolgálat és a rendőrség az év végig közösen elkészíti, és a törvényi lehetőségek keretei között a nyilvánosság is megismerheti, hogy eloszlassák a májusi merénylettel kapcsolatban terjedő összeesküvés-elméleteket.

Címlapról ajánljuk
Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

Milliók üthetik a markát annak, aki fegyvert ragad a szomszédunkban

A szlovák kormány magasabb fizetéssel és juttatásokkal igyekszik motiválni a szlovák hadsereg katonáit, hogy ne szereljenek le. Az újoncok úgynevezett aktivációs pótlékot is növelni fogják, az egyszeri juttatás összege elérheti a nyolcezer eurót, azaz mintegy hárommillió forintot. A pénzt az arra jogosultak közvetlenül munkába állás után kapják meg, ezenfelül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Rossz napja van a forintnak

Rossz napja van a forintnak

A múlt hét második felében erősödni tudott a forint, rövid időre át is vitte a 400-at felülről az euróval szemben, ám végül visszatért a fontos szint fölé. Ezt a hetet is 400 felett kezdi a jegyzés az euróval szemben, ám nem sokkal az európai piacnyitás után már gyengülést látunk. A hét sok olyan esemény történik, ami jelentős mozgásokat hozhat a forint piacán.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×