eur:
393.17
usd:
354
bux:
72415.44
2024. szeptember 5. csütörtök Lőrinc, Viktor
Nyitókép: Pixabay

Váratlan fordulat a cseh nemzeti ital fogyasztásában

Folyamatosan csökken az alkalmanként sört fogyasztók száma Csehországban – állapította meg a Cseh Tudományos Akadémia Szociológiai Intézetének részeként működő Közvélemény-kutató Központ.

A 2022-ben és 2023-ban mért értékek átlaga szerint a férfiak 79 százaléka, a nők 42 százaléka ivott legalább néha sört. Ezek a legalacsonyabb értékek a mérések 2004-es kezdete óta. Azóta a sörivók száma Csehországban a férfiak esetében 14 százalékkal, a nők esetében 18 százalékkal csökkent. A csökkenés minden csoportban bekövetkezett, mind életkor, mind iskolai végzettség szerint.

A felmérés eredménye szerint a sört fogyasztó férfiak hetente átlagosan körülbelül hét és fél korsó sört isznak, míg a nők valamivel több mint két korsót. „A tavalyi évre vonatkozóan elmondható, hogy a sörfogyasztók közül a férfiak 78 százaléka és a nők 40 százaléka legalább hetente kétszer iszik sört” – pontosított Jirí Vinopal, a kutatóközpont munkatársa. Hozzátette, hogy a sörfogyasztás gyakorisága minden korosztályban hasonló, csak a legfiatalabb, 18 és 30 év közötti férfiak és az egyetemi végzettségűek között vannak kisebb különbségek. Ők a többi férfihoz képest ritkábban isznak sört.

A kutatás arra is rámutatott egyúttal, hogy

a sör vitathatatlanul a cseh társadalom társasági itala.

Az emberek többsége gyakrabban iszik sört társaságban. Ez az arány az elmúlt tíz évben csökken, és egyre gyakoribb, hogy az emberek egyedül isznak sört. A kutatás azt is feltárta, hogy a férfiak legszívesebben a közvetlen közelükben található kocsmába, vendéglőbe vagy sörözőbe járnak. Emellett értékelik azokat a helyeket is, ahol hagyományos cseh ételeket szolgálnak fel. Ezzel szemben a nők inkább cukrászdákat és éttermeket látogatnak szívesen.

Bár a csehek hosszú ideje a világ legnagyobb sörfogyasztói közé tartoznak, a férfiak és nők véleménye erről eltér. Tavaly a férfiak 27 százaléka, míg a nők mindössze 8 százaléka volt erre büszke. Ezzel szemben a nők 25 százaléka és a férfiak 9 százaléka szégyenkezett emiatt.

Érdekes megfigyelés az is, hogy az elmúlt 20 évben eltűnt az a felfogás, mely szerint a cseh kocsma kifejezetten férfiak számára fenntartott környezet lenne. Tavaly már csak a válaszadók 1 százaléka nyilatkozott így. „A társadalmi aspektus háttérbe szorul, de a kocsma, mint olyan, egyre inkább szimbolikus és kulturális örökséggé válik, és más funkciókat is betölt. A válaszadók szerint a kocsmák is változnak” – tette hozzá Jirí Vinopal.

Tomás Slunecko, a Cseh Sörfőzdék és Malátagyárak Szövetségének elnöke szerint a csehek érzékelik a kocsmák színvonalának és minőségének javulását, szívesen látogatják ezeket a helyeket, és egyáltalán nem tartják őket a múlt maradványainak. A sorfőzdék elnöke szerint Csehországban a kocsmák a közösségi élet egyik központját jelentik, és gyakran az egyetlen olyan helyet az adott településen, amely alkalmas a társasági életre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Putyin triumfált az ukrán hadsereg fölött, új külügyminisztere van Ukrajnának – Háborús híreink csütörtökön

Csütörtökre virradóra a fehérorosz légierő megsemmisített két orosz Sahed drónt, amelyek beléptek Belarusz légterébe. Vlagyimir Putyin a Keleti Gazdasági Fórumon mondott csütörtöki beszédében kijelentette, kudarcot vallott Ukrajna kurszki offenzívája, amellyel az ukrán hadsereg csak saját magát gyengítette meg. Az orosz elnök szerint az orosz társadalom csak erősebb lett a támadás nyomán, az ukrán haderő viszont hamarosan elveszítheti harcképességét. Putyin egy ironikus megjegyzésében azt mondta, Kamala Harrist támogatja az amerikai elnökválasztáson. Az ukrán parlament jóváhagyta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter lemondását, utódja eddigi helyettese, Andrij Szibiha lett, akit már el is fogadott a törvényhozás.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×