eur:
390.21
usd:
359.51
bux:
73622.19
2024. július 23. kedd Lenke
Az amerikai légierő F-16-os vadászgépe. Forrás: Wikipédia
Nyitókép: Forrás: Wikipédia

Megérkezett Szlovákiába az első két F–16-os amerikai vadászgép

A szlovák kormány 2018 végén kötött szerződést tizennégy amerikai F–16-os vadászgép megvásárlásáról, de a leszállítást késleltette a világjárványt. A pozsonyi amerikai nagykövet szerint a vadászbombázók erősebb országgá teszik Szlovákiát.

A szlovák kormányzat képviselői február végén vették át hivatalosan az első két vadászgépet az Egyesült Államokban. Ezek a gépek érkeztek meg hétfőn este a kuchyňai katonai repülőtérre. A vadászgépek megérkezését ünnepélyes fogadás kísérte. Az eseményen részt vett Peter Pellegrini köztársasági elnök, Robert Kaliňák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes, Daniel Zmeko vezérkari főnök, valamint további hazai és külföldi vendégek.

A szlovák védelmi minisztérium tájékoztatása szerint az Amerikai Egyesült Államokból való elszállítást amerikai pilóták végezték. Mindkét repülő a landolás előtt átrepült a repülőtér felett, és átment a tűzoltóautókból fecskendezett diadalkapun.

Peter Pellegrini államfő a vadászgépek érkezését jelentős lépésnek tartja, mert

az F–16-osoknak köszönhetően a szlovák légtér védelme ismét a hazai hadsereg kezébe kerülhet.

„Ez a nemzeti érdekeinket védelmezi, a Szlovák Köztársaság polgárainak biztonságát garantálja. A fegyveres erőink kötelesek ilyen védelmet nyújtani a szlovák állampolgároknak, és nagyon örülök, hogy a szlovák légierő fejlesztésének új szakaszába léptünk” – jegyezte meg az államfő.

Robert Kaliňák védelmi miniszter elismerését fejezte ki a fegyveres erők pilótáinak és technikusainak, amiért kilenc hét alatt átalakították a hangárokat, hogy legyen hol parkoltatni a gépeket. „Már van nyolc kiképzett pilótánk és 34 műszaki szakemberünk. A gépeket fokozatosan fogjuk használni a légtérvédelemben” – tette hozzá a védelmi tárca vezetője.

Gautam Rana, az Amerikai Egyesült Államok pozsonyi nagykövete elmondta: Szlovákia a legmodernebb vadászgépeket szerezte be, és a vásárlás segít az ország védelmi képességeinek növelésében. Az amerikai nagykövet úgy fogalmazott:

„a vadászgépek erősebbé teszik Szlovákiát, és ezáltal a NATO-t is”.

A pozsonyi kormány még 2018-ban kötött szerződést tizennégy amerikai vadászrepülő megvásárlásáról. A megállapodás értelmében a hétfőn megérkezett két F–16-oson kívül az amerikaiak még egyet küldenek majd idén októberben is, majd újabb ötöt jövőre, a maradék hat vadászgépet pedig akkor szállítja le az amerikai Lockheed Martin vállalat, amikor befejeződik a fogadásukra alkalmas szliácsi katonai repülőtér felújítása. A vadászgépek addig a kuchyňai reptéren állomásoznak. A modern vadászgépekhez szükséges új infrastruktúrát 2022 végéig kellett volna kiépíteni, de a világjárvány miatt ez nem valósulhatott meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A kőolajtranzit-tilalom miatt akár fel is függeszthetik Ukrajna uniós társulási szerződését

Magyarország és Szlovákia először egy konzultációs eljárás, utána pedig egy választott bíróság döntésében bízhat, ha ismét Ukrajnán keresztül akar kapni orosz kőolajat – mondta az InfoRádióban Tóth Norbert nemzetközi jogász.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.24. szerda, 18:00
Perlusz László
a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége főtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×