eur:
395.07
usd:
368.8
bux:
69837.88
2024. június 18. kedd Arnold, Levente
Peter Pellegrini szlovák parlamenti elnök, a Hang (Hlas-SD) párt vezetője, elnökjelölt (j) és Ivan Korcok szlovák államfőjelölt, korábbi külügyminiszter (b) választási plakátja Pozsonyban 2024. április 3-án. Az első fordulót Korcok nyerte a szavazatok 42,51 százalékával, a második helyen Pellegrini végzett 37,02 százalékkal, így ők ketten kerültek be az április 6-i második fordulóba.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Íme a szlovákiai államfőváltás forgatókönyve

Zuzana Čaputová szombaton átadja az államfői széket Peter Pellegrininek. Kilép a politikából, hacsak nem kényszerül megszólalni. A tudomány felé kacsintgat. Parlamenti elnöki utódjáról pedig a kormánykoalíciónak még meg kell állapodni.

A hagyományoknak megfelelően Csehországba vezetett a szombaton leköszönő Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök utolsó hivatalos útja. Az államfő a prágai várban átvette Petr Pavel cseh elnöktől a legmagasabb cseh állami kitüntetést. Čaputová pénteken Pozsonyban levezényli a díszőrség utolsó szemléjét és a fegyveres erők főparancsnokaként elbúcsúzik a katonai hivatal vezetőjétől, szombaton pedig átadja hivatalát Peter Pellegrininek.

Ami a részleteket illeti, Zuzana Čaputová csütörtökön a prágai várban átvette Petr Pavel cseh államfőtől a legmagasabb cseh állami kitüntetést, a Fehér Oroszlán Érdemrend első fokozatát a Csehországért tett szolgálataiért. A cseh államfő indoklása szerint a szlovák államfő jelentősen hozzájárult a cseh-szlovák kapcsolatok megszilárdításához, továbbá a demokrácia, az emberi és szabadságjogok erősítéséhez a két országban és az európai térségben. Pavel kijelentette, Čaputová minden tekintetben megfelel azoknak az elvárásoknak, amelyeket egy demokratikus ország államfőjének teljesítenie kell.

Zuzana Čaputová Prágában bejelentette, hogy hivatalának átadása után

pihenni szeretne, és nem vállal semmilyen politikai hivatalt, kilép a politikából.

Hivatali ideje lejárta után akadémiai területen dolgozna.

„Ehhez a legközelebb az oktatás, talán a tudományos szféra áll” – utalt a terveire a leköszönő államfő, aki pénteken az elnöki palota hátsó udvarán levezényli a díszőrség utolsó szemléjét, és a fegyveres erők főparancsnokaként elbúcsúzik a katonai hivatal vezetőjétől, majd szombaton átadja székét Peter Pellegrininek.

Az áprilisi elnökválasztás győztese a Hlas kormánypárt elnökeként győzte le a második fordulóban Ivan Korčokot, az ellenzék jelöltjét. Pellegrini megválasztását követően lemondott a pártelnöki posztjáról, a párttagságáról és a házelnöki pozícióról is. Kijelentette, hogy pártokon felüli elnök akar lenni. Úgy fogalmazott, hogy együtt fog működni a kormánnyal az állampolgárok segítéséért, és hozzátette,

ha a kormány az alkotmánnyal ellentétesen cselekedne, államfőként kötelessége lesz megszólalni.

Elmondta, a koalíciónak meg kell állapodnia arról is, ki lép a helyére a parlament elnöki posztján.

A megválasztott államfő szombaton a beiktatását követő ünnepi ebéden vendégül lát 15 fiatalt és 15 idős embert. Ezzel szeretne jelzést küldeni az elnöki palotából, hogy vissza kell állítani a generációk közti párbeszédet és szolidaritást.

„Meg kell próbálni párbeszédet kezdeményezni a legfiatalabb és a legidősebb generációk között. A fiatalok tele vannak energiával, az idősek tapasztaltak, ezt kölcsönösen tisztelni kell és meg kell hallgatni egymást” – fogalmazott, hozzátéve, hogy ezek a korcsoportok egyre kevésbé értik egymást, és a saját „buborékukban” élnek. A generációk közti szolidaritás Pellegrini szerint a társadalom működésének alapja.

Az új szlovák köztársasági elnök első hivatalos útja a szokásoknak megfelelően ugyancsak Csehországba vezet, az államfő június 26-án látogat el Prágába, ahol Petr Pavel fogadja.

„Nagyon várom az utat, érzem, hogy egy nagyon kellemes, pozitív hangulatú találkozó lesz” – mondta Peter Pellegrini.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.18. kedd, 18:00
Horváth Péter
a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke
Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Remek hangulatban a tőzsdék a fontos adatok előtt

Ma kamatdöntő ülést tartottak a Magyar Nemzeti Bankban, ahol a várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7%-ra mérsékelte irányadó kamatát a jegybank. A tengerentúlon is fontos, a piacok számára is meghatározó adatot közölnek: az amerikai kiskereskedelmi eladások alakulását. Az amerikai kereslet változása inflációs szempontból fontos, így egy vártnál jóval erősebb vagy gyengébb adat kibillentheti a piacokat, heves mozgásokat okozva a tőzsdéken. Az ázsiai piacokon ma reggel felemás volt a hangulat, míg óvatos emelkedést láthatunk Európában.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×