eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A szlovák zászlót lengeti egy férfi a Robert Fico szlovák miniszterelnököt ápoló besztercebányai F. D. Roosevelt Kóház előtt 2024. május 16-án. Fico állapota stabil, de továbbra is nagyon súlyos, miután az előző nap Nyitrabányán több lövéssel életveszélyesen megsebesítette egy 71 éves lévai férfi.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.

A Robert Fico miniszterelnök egészségügyi állapotát illetően nagy változás nincs a merényletet követő kórházi ellátás óta, továbbra is az van érvényben, amit csütörtök délután a sajtó közölt: állapota még mindig életveszélyesnek mondható, bár az orvoscsoport stabilizálta Robert Fico miniszterelnök állapotát, de még mindig nagyon súlyosnak minősíthető. Újabb műtétet nem végeztek rajta, de egyelőre nem tudni, a későbbiekben erre sor kerül-e.

Ami biztos, Szlovákia legjobb orvosai dolgoznak most a besztercebányai Roosevelt Kórházban, ők felügyelik Robert Ficót.

Az is kérdéses még, hogy átszállítják-e majd őt Pozsonyba, hogy közelebb legyen a saját otthonához és szeretteihez. A kórház igazgatója közlése szerint hétfőn ül össze egy konzílium, amely döntést hoz majd ebben az ügyben, és megkérdezik magát a kormányfőt is, hiszen

eszméleténél van, képes a kommunikációra;

noha nagyon fáradt és kimerült, de meg tudják vele beszélni ezt a kérdést.

Az ország Biztonsági Tanácsa közben döntött: megerősítik a parlamenti képviselők és közjogi méltóságok védelmét és az ellenzéki politikusok védelmét is. Az iskoláknál, a Parlament épülete környékén, illetve az egyes szerkesztőségeknél is fokozzák a rendőri jelenlétet, hiszen az elmúlt napokban megnőtt a „hibrid fenyegetések száma”, ami azt jelenti, hogy a merénylet kapcsán nagyon feszült a hangulat Szlovákiában, az interneten olvasható hozzászólások, kommentek is eszkalálódnak, és nagyon sokan tartanak attól, hogy újabb merényletet vagy támadást követnek el politikusok ellen, ezt pedig igyekeznek megakadályozni.

A merénylet óta fenyegetést kapott:

  • Braniszlav Becík, a kormánypárti Hlas Nyitra megyei elnöke, európai parlamenti listavezető,
  • Richard Glück smeres politikus,
  • Donald Tusk lengyel miniszterelnök és
  • Alexander De Croo belga miniszterelnök.

A Robert Ficót ért merénylet után egyébként a Biztonsági Tanács nem hirdetett ki rendkívüli helyzetet Szlovákiában, Robert Kalinák védelmi miniszter elmondta, hogy

nem szerettek volna korlátozásokat bevezetni, helyette inkább a társadalom megnyugtatására összpontosítanak.

A rendőrség nem hozta nyilvánosságra, hogy a Robert Fico elleni merénylővel szemben vizsgálati fogságba való helyezésre irányuló büntetőeljárást kezdeményez-e, csak annyit jelentett be a sajtótájékoztatón, hogy a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási hírzárlatot rendelt el az ügyben.

Az országos rendőr-főkapitány azt közölte, nyilvántartásba veszik a politikusok elleni fenyegetéseket, és pártállástól függetlenül védelmet biztosítanak a parlamenti képviselőknek. Cáfolta viszont azokat az információkat, amely szerint a támadó élettársa egy ukrán nő volt, aki mellett radikalizálódott az idős férfi.

Arról, hogy a kormányfő védelme hibázott, és felelősséget vállalhat-e a történtekért akár a belügyminiszter is, az hangzott el a kormány részéről, hogy a belügyér „nincs odaszögezve a székéhez”, bár a biztonsági szakértők véleménye nem egységes a támadás megítélésében.

Egy szó, mint száz, igyekszik minden politikus pártállástól függetlenül, legyen akár kormánypárti, akár ellenzéki, nyugalomra inteni a társadalmat. Ennek kapcsán pedig Peter Pellegrini megválasztott államfő felszólította Szlovákia pártjait, hogy függesszék fel az EP-választási kampányukat, és a Smer, valamint a Hlas, tehát a két kormánypárt ezt már meg is tette, az ellenzéki Progresszív Szlovákia pedig „száz napos békére” szólított fel, vagyis hogy ez alatt a száz nap alatt tartózkodjanak a politikusok, illetve a pártok az egymás elleni támadástól.

Hétvégén viszont vitaműsorok szoktak lenni a tévében és másutt. Ennek kapcsán a belügyminiszter arra kérte a sajtót, hogy úgy szerkesszék a politikai összecsapásokat, hogy „ne fajuljanak el”. A rendőrség pedig azt kérte a közösségi média felügyelőitől, irányítóitól, hogy ne tegyék lehetővé a megjelenő cikkek és hírek alatti kommentelést, ezzel is csökkentve a feszültséget.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×