eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 27. szombat Liliána, Olga
Nyitókép: Pixabay

EP-választás: a szlovákiaiak jobban félnek az amerikai befolyástól, mint az orosztól

Az európai parlamenti választások közeledtével a szlovákok jobban tartanak az Egyesült Államok, mint Oroszország befolyása miatt – derült ki az Ipsos ügynökségnek a Európai Digitális Média Megfigyelőközpont számára készített felméréséből. A közvélemény-kutatás szerint még ennél is többen aggódnak amiatt, hogy maga az Európai Unió lesz ráhatással az uniós voksolásra.

Az Ipsos felmérése egyebek mellett azt vizsgálta, hogy a szlovákiai válaszadók hogyan ítélik meg az európai parlamenti választásokba való esetleges beavatkozás kockázatát. A megkérdezettek kevesebb mint egyharmada, 31 százaléka tartja "komoly problémának" a külső beavatkozást a júniusi európai parlamenti választásokba. Egy másik harmada, 35 százaléka "kis problémának" tartja ezt a forgatókönyvet. A válaszadók harmadik harmada, 34 százaléka számára ez egyáltalán nem jelent gondot.

A felmérés a V4-ek valamennyi országára kiterjedt. Lengyelországban a válaszadók több mint fele, 55 százaléka tartja komoly problémának az uniós választások külső befolyásolását. Azt a kérdést is feltették a felmérésben résztvevőknek, hogy szerintük melyik konkrét külföldi ország vagy nemzetközi szervezet próbálja meg befolyásolni a választások eredményét.

Az Egyesült Államoktól a Szlovákiában megkérdezettek 38 százaléka vár beavatkozást az uniós választásokba, Oroszországtól viszont csak 36 százalék.

A felmérés szerint még többen tartanak attól, hogy se nem Moszkva, sem pedig Washington, hanem maga az Európai Unió befolyásolja majd az EP-választásokat. Ezt a lehetőséget a szlovákiai válaszadók 39 százaléka választotta. A V4-ek többi tagja ezzel ellentétben következetesen az orosz beavatkozástól tart a leginkább. Lengyelországban például 100 emberből 63 vélekedik így.

A felmérés során az Európai Unióval kapcsolatos leggyakoribb félretájékoztatási narratívákra is rákérdeztek. Szlovákia esetében ezek közé sorolták az új típusú élelmiszerekre, például a rovarokból készült élelmiszerek fogyasztására való áttérést, a belső égésű motorok visszaszorítására irányuló erőfeszítéseket, valamint az ürgék és teknősbékák védelmére szánt tervet.

Ugyanezen felmérés szerint

a szlovákiai választópolgárok 39 százaléka biztosan az urnákhoz járul

a június második hétvégéjén megrendezett európai parlamenti választásokon, míg további 23 százalék az "inkább igen" választ jelölte meg erre a kérdésre.

A V4-es országok között ez a legalacsonyabb arány. Öt évvel ezelőtt, 2019-ben a választási részvétel még a 23 százalékot sem érte el az országban. Szlovákiában június 8-án, szombaton választanak európai parlamenti képviselőket. 23 párt és egy koalíció jelöltjei versengenek a szavazatokért. A szlovákok összesen 15 képviselőt küldhetnek Brüsszelbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Megnyitották a 2024-es olimpiai játékokat - beszámoló, képek

Párizsban négyórás program keretében megnyitották a 2024-es olimpiai játékokat. A magyar csapat zászlóját Böde-Bíró Blanka és Tóth Krisztián tartotta, a lángot Marie-José Pérec és Teddy Riner gyújtotta meg. Az este fénypontja Céline Dion éneke volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×