eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Election in Slovakia - voting at the ballot box. The hand of man is putting his vote in the ballot box. 3D rendered illustration.
Nyitókép: andriano_cz/Getty Images

Érdekes dolgok derültek ki a szlovákiaiak EP-választási preferenciáiról

Az Eurobarométer szerint Szlovákia aligha lesz sereghajtó az európai parlamenti választás részvételi adatai terén.

A negyedévente megjelentetett közvélemény-kutatás szerint a lakosság 43 százaléka érdeklődik a választás iránt, így Szlovákia két másik tagországot is megelőz a nemzetközi összehasonlításban. Az EU-s tagságot a szlovákok 48 százaléka pozitívan értékeli. A júniusi EP-választáson északi szomszédunk számára fenntartott 15 képviselői helyért 324 jelölt indul.

A szlovákiai 43 százalékos választási érdeklődés ugyan még mindig jóval alacsonyabb, mint a 60 százalékos uniós átlag, de öt százalékkal így is magasabbnak számít, mint amit a 2019-es EP-választás előtt mérték. Szlovákiában eddig négyszer dönthettek arról, hogy kiket küldenek Brüsszelbe, és mind a négy alkalommal a legalacsonyabb részvételi arányt produkálta az ország az uniós tagállamok közül. A lista legvégén jelenleg Csehország áll, itt mindössze 38 százalékos a választási kedv az Eurobarométer felmérése szerint.

Az EU-s tagságot a szlovákok 48 százaléka pozitívan értékeli, a lakosság 82 százaléka pedig meg van győződve a tagság előnyeiről. A szlovákiai lakosság 85 százaléka gondolja úgy, hogy az unió döntéseinek hatása van a mindennapi életre. Ezzel az ország az uniós átlag felett teljesített.

Az Eurobarométer-felmérésben kiemelt figyelmet szenteltek annak a kérdésnek, hogy melyik témák számítanak a lakosság számára a legfontosabbnak a voksolás kapcsán.

A migráció és az ideológiai jellegű kérdések meglepő módon Szlovákiában nem számítanak a legjelentősebb problémának.

A szlovákiai válaszadók legnagyobb része

  • a gazdaságélénkítő támogatásokat és
  • a munkahelyteremtést jelölte meg a választás legfontosabb témájának, a rangsorban
  • a mezőgazdaság,
  • a biztonságpolitika és
  • az Európai Unió jövőjének témája következik.

Szlovákia 15 európai parlamenti képviselőt küldhet a 720 tagú brüsszeli testületbe, ezekért a helyekért 324 jelölt verseng. A pozsonyi Új Szó napilap által megszólaltatott Radoslav Štefančík politológus szerint a részvételi arányt befolyásolhatja, hogy több, a választáson induló párt is ismert jelölteket indít.

A Magyar Szövetség egyedüli magyar jelölőszervezetként állította fel a választási listáját. A párt célja, hogy visszakerüljön az Európai Parlamentbe. A Magyar Szövetség választási listáját a párt egyik legtapasztaltabb politikusa, Berényi József vezeti, aki korábban külügyi államtitkárként is dolgozott.

Több magyar nemzetiségű jelölt viszont kiemelt helyen tűnik fel más, jellemzően liberális pártok listáján.

A legismertebb ilyen jelölt az ellenzéki Progresszív Szlovákia listáján induló Ódor Lajos, aki tavaly közel fél éven át volt Szlovákia szakértői kormányának miniszterelnöke.

Szlovákiában június 8-án lesz az EP-választás, melynek lebonyolítása a belügyminisztérium adatai szerint csaknem 14 millió euróba kerül.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×