eur:
396.54
usd:
371.06
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Nyitókép: Matús Sutaj Estok szlovák belügyminiszter hivatalos Facebook-oldala

Emelik a terrorfenyegetettség miatti készültségi szintet a szomszédunkban

Fokozott biztonsági intézkedéseket vezetnek be Szlovákiában a nagyobb húsvéti rendezvények idején. A vallási szertartásokat és a bevásárlóközpontokat is figyelni fogják – jelentette be a szlovák belügyminiszter.

Matús Sutaj Estok egyebek mellett a hétvégi, keresztény közösség ellen elkövetett moszkvai terrortámadással indokolta a biztonsági intézkedések megerősítését a húsvéti ünnepekre. A belügyi tárcavezető szerint a biztonsági és védelmi bizottság tagjai hétfői rendkívüli ülésükön arról is tárgyaltak, hogy másodfokúról harmadfokúra emelnék a terrorfenyegetettség miatti készültségi szintet.

„Rendkívüli intézkedéseket vezetünk be minden kockázatosnak minősülő rendezvény ellenőrzésére a húsvéti ünnepek idején. Megerősítjük az ellenőrzést, a járőrözést a vallási és a társadalmi eseményeken, valamint fokozzuk az ellenőrzéseket az összes bevásárlóközpontban és áruházban, hogy csökkentsünk minden kockázatot, nehogy valami hasonló történjen Szlovákiában is” – magyarázta a belügyminiszter, hozzátéve, hogy

a rendőrségnek egyelőre nincsenek információi konkrét fenyegetésekről, illetve a moszkvai támadók és Szlovákia közötti esetleges kapcsolatokról.

A tájékoztatás szerint fokozott biztonsági intézkedések lesznek minden nagyobb létszámú kulturális, sport- vagy társadalmi rendezvényen. Ellenőrizni fogják a templomokat és az ország területére érkező vonatokat is. A határokat és más stratégiai fontosságú helyeket is felügyelik majd. A rendőrség egyeztet a tárca hatáskörébe tartozó intézményekkel és külföldi partnerekkel is.

A miniszter bejelentette: a jövő héten találkozót terveznek a biztonsági elemző központban, hogy értékeljék a helyzetet. Minden új információt elemezni fognak, és ha szükséges, megemelik a terrorfenyegetettség miatti készültségi szintet. Matús Sutaj Estok megemlítette, hogy Franciaország is a legmagasabb szintre emelte a készültséget.

Két éve veszélyes tádzsik személy érkezett Szlovákiába

A szlovák belügyminiszter emlékeztetett: 2022-ben egy veszélyes személy érkezett Szlovákiába. A férfi Tádzsikisztánból származik, és Ukrajnában van az állandó lakhelye. Elmondta, hogy átlépte az ukrán határt, ezért később Németországból toloncolták vissza Szlovákiába.

Jelenleg a kelet-szlovákiai Gálszécsen tartják fogva, a kiadatási eljárás folyamatban van.

Matús Sutaj Estok bírálta a korábbi kormányokat, amiért engedték ellenőrzés nélkül beáramlani az illegális bevándorlókat. Mint mondta, a jelenlegi intézkedésekért őket terheli a politikai felelősség. Igor Matovicot, a Slovensko mozgalom vezetőjét és Ódor Lajos volt miniszterelnököt említette meg, aki a Progresszív Szlovákia színeiben indul az európai parlamenti választáson.

A miniszter ugyanakkor cáfolta, hogy a biztonsági és védelmi bizottság összehívása összefüggésben lenne azzal, hogy Peter Pellegrini, a parlament elnöke, a Hlas elnöke indult az elnökválasztáson. Feltette a kérdést, hogy Emmanuel Macron francia elnök is félelmet akar-e kelteni, és Pellegrininek kampányol-e. Megjegyezte: miniszterként inkább megelőző intézkedéseket hoz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját, amelyen a republikánus Donald Trump a tőle vártnál összeszedettebbnek bizonyult, bár a túlzásokkal operáló exelnök a tényekkel továbbra is hadilábon állt. Eközben a hivatalban lévő demokratának, Joe Bidennek nem igazán sikerült dinamikus és energikus teljesítményt nyújtania. A moderátorok kérdéseit gyakran figyelmen kívül hagyó, személyes támadásokkal tarkított csörte után több amerikai médium is arról ír, hogy a Demokrata Párton eluralkodott a pánik a 81 éves elnök szereplése miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×