eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál

Négy százalék alá esett az infláció Szlovákiában

A drágulás éves üteme északi szomszédunknál már csaknem egy éve csökken, és a statisztikai hivatal legfrissebb jelentése szerint idén januárban már 3,9 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi 15,2 százalékról. Ha a szlovák háztartásoknak spórolniuk kellene, 66 százalék a ruhavásárlást fogná vissza.

Szlovákiában januárban is folytatódott az infláció lassulása, a drágulás üteme 2021 augusztusa óta nem látott szintre esett vissza, ami elsősorban az energia- és élelmiszerárak visszafogottabb növekedésével magyarázható. Jana Morháčová, a Szlovák Statisztikai Hivatal szóvivője jó hírként közölte, hogy az élelmiszerárak éves növekedési üteme a múlt év eleji közel 29 százalékról 4,9 százalékra lassult.

A vásárlók a legtöbb élelmiszer esetében ugyan még az idei év elején is többet fizettek, mint egy évvel korábban, az áremelkedés üteme azonban már nem volt olyan kirívó. Az idei év első hónapjában a zöldségfélék és az édességek árai nőttek a legnagyobb mértékben az egy évvel korábbiakhoz képest, egészen pontosan 14,8, illetve 12,5 százalékkal. A kenyérért több mint 8, a gyümölcsökért 7,4, a halért 5,5, a húsipari termékekért pedig 4 százalékkal kellett többet fizetniük a szlovákoknak.

A tej, a sajt és a tojás ára azonban már 3,2, az étolajé pedig 4,5 százalékkal csökkent az elmúlt egy évben. A lakhatási költségek és az energiaárak januárban átlagosan 0,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbiakhoz képest, ami 2021 májusa óta a legalacsonyabb drágulás.

Az idei év egészére már jóval alacsonyabb inflációra számítanak a szakértők.

„Ha nem jön közbe semmi váratlan esemény, idén éves szinten már csak 3 százalék körüli, vagy még ennél is alacsonyabb drágulás várható”

– állítja Eva Sadovská, a Wood & Company befektetési társaság elemzője. Szerinte kétévnyi csökkenés után idén így már a reálbérek is nőhetnek, vagyis a fizetésekből már több mindent megengedhetnek magunknak a szlovák lakosok, mint tavaly.

Ha mégis rosszra fordulna a helyzet, a lakosok elsősorban a nem feltétlenül szükséges árucikkek megvásárlását korlátoznák. Ha a háztartásoknak spórolniuk kellene, 66 százalékuk a ruhavásárlást fogná vissza. A megkérdezettek 55 százaléka olcsóbb nyaralást választana, vagy egyáltalán nem menne nyaralni – ez derül ki a KRUK elemzőközpont felméréséből.

Ha anyagi gondok állnának elő, a szórakozásra, például az étterem- vagy mozilátogatásra fordított kiadásokat a válaszadók 54 százaléka fogná vissza. Az előző évhez képest 28 százalékról 23 százaléka csökkent azoknak a válaszadóknak az aránya, akik az egészségükre szánt kiadásaikat csökkentenék. 12-ről pedig 10 százalékra csökkent azoknak a szülőknek az aránya, akik korlátoznák a gyermekeik oktatására és szabadidős tevékenységeire fordított kiadásokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×