eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
A szlovák különleges ügyészség tervezett megszüntetése miatt tüntetnek az ellenzéki pártok felhívására Pozsonyban 2023. december 12-én.
Nyitókép: MTI/AP/TASR/Jaroslav Novak

Ismét több ezres tömeg tüntetett Pozsonyban

Szerda este ismét több ezres tömeg tüntetett Pozsonyban a Büntető törvénykönyv módosítása ellen. A módosítással csökkennek egyes büntetési tételek és lerövidül az elévülési idő. Emellett megszűnik a Különleges Ügyészség. A koalíció kitart a változtatások mellett. Az ellenzék elutasítja a módosítást, és több tucat módosító javaslatot terjesztett elő.

Már február van, de idén még nem telt el úgy hét a szlovák fővárosban, hogy ne lett volna kormányellenes tüntetés. A megmozdulásokat tavaly december óta három ellenzéki párt, a Progresszív Szlovákia, a Kereszténydemokrata Mozgalom és a Szabadság és Szolidaritás szervezi. Az eddigiek során a belvárosban demonstráltak, rendszerint csütörtökönként, most viszont rendhagyó módon szerda estére időzítették a megmozdulást, és a helyszín is változott, ezúttal a pozsonyi parlament épülete előtt gyűlt össze a tömeg. Azért tiltakoztak, mert Robert Fico kabinetje előzetes egyeztetés nélkül akarja felszámolni a Különleges Ügyészséget, amely a legsúlyosabb bűncselekmények vizsgálatával foglalkozik, lényegében szétverné a rendőrség különleges egységét, a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökséget, és a korrupcióért járó büntetéseket is csökkentené.

A parlamentben is hetek óta erről folyik a vita. Az ellenzék többször is obstrukcióval igyekezett elodázni a döntéshozatalt. Képviselői úgy próbálták legalább néhány nappal késleltetni a sokat bírált büntetőjogi reformok elfogadását, hogy órákon át olvastak fel a plénumban módosító indítványokat, és minden képviselői felszólalásra újabb felszólalással reagáltak.

„El a kezekkel a demokráciánktól!”, „Nem leszünk csendben”, „Gyertek ki gyávák!” – skandálták a törvényhozás épülete előtt szerdán koraeste a tüntetők, akik a szervezők becslései szerint mintegy 18 ezren lehettek. Szavuk azonban a sajtójelentések szerint nem hallatszott be a parlamentbe, és átvitt értelemben sem hallották meg az ellenük tüntető tömeg szavát a kormánypárti képviselők, akik csütörtökön minden valószínűség szerint áldásukat adják a kormánykoalíció reformjára.

Mária Kolíková volt igazságügyi miniszter, a liberális Szabadság és Szolidaritás képviselője szerint Robert Fico a saját választóinak is hazudott, hiszen a választási kampány során nem ígérte sem a Különleges Ügyészség megszüntetését, sem a büntetések csökkentését. Megjegyezte, hogy a miniszterelnököt akkor kezdte el foglalkoztatni a büntetések csökkentése, amikor a saját embereit érintette.

A Transparency International Slovakia a lakosokat is megkérdezte, mi a véleményük a korrupcióért kiszabható büntetés enyhítéséről. A felmérés szerint a megkérdezettek 43 százaléka határozottan nem ért egyet, 34 százalék inkább nem ért egyet ezzel. A felmérésből az is kiderült, hogy az enyhébb büntetések elfogadására irányuló törekvések ellenállást váltottak ki a koalíció szavazóinak körében is. A Hlas és a Szlovák Nemzeti Párt szavazói körében meghaladta a 70 százalékot, míg a Robert Fico vezette Smer szavazói között ez az arány 65 százalékos.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×