eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
Nyitókép: X

A „helyes" húszi celeb beszólt követőinek: ne velem foglalkozzatok!

A közösségi média egy hollywoodi sztárhoz hasonlítja a húszik körében feltűnt jemeni közösségimédia-influencert, aki azonban rájuk pirított: „a szabad Palesztina” fontosabb, mint az ő sármja.

A jemeni Rasíd al-Haddad a vörös tengeri hajózást újabban megzavaró és nyugati koalíció által megbombázott húszik soraiban tűnt fel az elrabolt Galaxy Leader hajón.

Al-Haddad vonásai gyorsan elterelték a közösségi médiában a beszélgetést arról, mit is akarnak a húszik és miért támadják a nemzetközi hajózási útvonalat (Válasz: azért, hogy Izrael állítsa le a gázai offenzíváját.)

A felhasználók gyorsan „helyes húszi kalóznak”, Dzsihádi Deppnek és Timhúszi Chalamet-nek keresztelték el, mivel hasonlít Timothée Chalamet hollywoodi sztárra.

Al-Haddadnak ez már sok volt: felszólította több tízezer követőjét, hogy ne vele, hanem inkább a gázai háborúval foglalkozzanak.

„Nem a szépségről beszéltem vagy másról, a mi ügyünk Palesztina, itt most nem helyénvaló a szépségről beszélni”

– írta az iráni támogatású húszi milícia tagja a „Nagy Sátánnál”, azaz az Egyesült Államokban kifejlesztett platformon, az X-en (régi nevén a Twitteren).

Akkora sztár lett belőle, hogy magukat sztároló podcast-gazdák is levadászták egy interjúra. Az egyikből például kiderült, hogy ugyanúgy a One Piece című népszerű japán manga sorozat követője, mint sok nyugati fiatal.

Al-Haddad több videót is megosztott arról, hogy még tavaly november 19-én, a húszik hogyan kerítették hatalmába a japán cég által kibérelt, bahamai zászló alatt haladó konténerhajót, a Galaxy Leadert.

Azóta drámai módon eszkalálódott a helyzet a térségben. A húszik rakétákkal és drónokkal támadtak több hajót, az amerikai, a brit és a szövetséges haditengerészet és légierők pedig megrakétáztak és bombáztak húszi állásokat az általuk uralt jemeni területen.

A Galaxy Leader még mindig a lázadók kezén van, legénysége pedig a fogságukban sínylődik.

A húszik azonban – ráérezve a tömegmédia nyújtotta előnyökre – immár szabályos turistalátogatásokat szerveznek a hajóra.

A Vörös-tengeren haladó járművekre lecsapó húszik, közben online videó naplókat vezetnek a Telegramon támadásaikról.

Egymásra licitálnak a közösségi médiás jópofizásban

Minderre a nyugati koalíció is kénytelen volt válaszolni. A Brit Királyi Haditengerészet és az Amerikai Haditengerészet is elkezdett posztolni arról, hogyan próbálják fenntartani a nemzetközi teherhajózási útvonal biztonságát.

Az egyik amerikai kapitány nemcsak a hajójáról, a USS Dwight D. Eisenhowerről tett fel bejegyzéseket, hanem arról is, hogy készít süteményt a szabadidejében és valóságos sorozatot csinált a személyzetnek kiosztott sütis képekből.

A „helyes húszi” közben rendszeresen tesz ki videókat a Galaxy Leaderről és azt mondja magáról „kész vagyok az önfeláldozásra, alig várom a mártíromságot”. Továbbá azzal fenyegetőzött, hogy a húszik „lebombáznak minden izraeli hajót”.

Az egyik kiposztolt képén homokszínű katonai ruházatban látható, egy AK-47-es gépkarabéllyal a vállán.

Nem igazi húszi kalóz

Viszont, ahogy a témáról író Telegraph című brit lap megjegyzi, úgy tűnik al-Haddad inkább opportunista, mint valódi harcos.

A konténerhajó elfoglalásáról például nem tett fel videót. Az X versenytársán, a Meta által üzemeltetett Threads platformon (merthogy ott is van fiókja), „médiaszemélyiségnek, színésznek és fotósnak” nevezte magát. Közben irigylésre méltó számú követője van: az Instagramon 27 ezer, az X-en 10 ezer és ezerszám gyűjti a lájkokat a TikTokon is.

Egyes követői már valóságos ikont csináltak belőle és különböző művészeti ábrázolásokat hoztak létre. Sőt, már van egy rajongói fiók is. Mások megjegyzik: hogyan lehet rocksztárt csinálni egy terroristából?

A fiatalembert meginterjúvolta a brit Sky News, amelynek elmondta: „azt üzenem, hogy állítsák le a háborút és mérjék fel újra a helyzetet Palesztinában. Gyerekek éheznek, szomjaznak, halnak me a bombázástól. Miért? A cionisták akciói miatt? Jemen Palesztinával van és ezért bombázzák, de ez nem hat ránk, továbbra is kiállunk Palesztina mellett.”

A húszi szimpatizáns ezen túl nem merült el a közel-keleti rendezés sokkal nagyobb kihívást jelentő útveszőiben és az Izrael ellen elkövetett brutális október 7-i Hamász terrortámadás sem foglalkoztatta túlzottan (amelyben a terroristák módszeresen öltek le fiatalokat, gyerekeket, időseket).

Izrael és támogatói szerint a Palesztina, Szabad Palesztina és Szabad Palesztina a folyótól a tengerig jelszavakat használók valójában a zsidó állam elpusztítását akarják – akárcsak a Hamász. Viszont Izrael gázai fellépése (amelyben már a Hamász adatai szerint a 25 ezret is meghaladja a palesztin halottak száma), a muszlim világban és a nyugati országok közvéleményének egy részében is felháborodást váltott ki).

Közben a nemzetközi vezetők a kétállami megoldásban, egy önálló palesztin és Izrael állam létében látják a véres probléma megoldását. De, ahogy a Hamász nem akarja elismerni Izrael jogát a létezésre, úgy nem akar hallani Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő és koalíciója az önálló palesztin állam lehetőségéről.

Címlapról ajánljuk

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×