eur:
396.52
usd:
370.91
bux:
0
2024. június 28. péntek Irén, Levente
Render of a chessboard decorated a map of the earth and with pieces decorated with the American and Iranian flags.  The Earth map is a public domain image from NASAs Visible Earth project: https://visibleearth.nasa.gov/view.php?id=73884
Nyitókép: Getty Images

Tárik Meszár: Joe Biden szorult helyzetben, komoly amerikai válaszcsapások jöhetnek a Közel-Keleten

Irán vélhetően nem akar nyílt háborút az Egyesült Államok ellen, a célja inkább az, hogy több térségbeli ország katonai milíciáját bevetve felborítsa a mostani status quót a Közel-Keleten, ahol jelenleg Amerika és Izrael a két domináns szereplő – mondta az InfoRádióban az Eurázsia Központ és a Migrációkutató Intézet vezető kutatója.

Múlt hét végén dróncsapás ért egy amerikai támaszpontot Jordániában, a szíriai határ közelében. Egyes feltételezések szerint az Irakban és Szíriában működő, Irán által támogatott milíciák követték el a támadást, amelyben három amerikai katona meghalt, legalább huszonöten pedig megsebesültek. A helyi légvédelmi eszközök nem léptek működésbe, hogy elhárítsák az ellenséges akciót. Amerikai védelmi tisztviselők az X-en jelezték: az Egyesült Államok és szövetségeseinek válasza „erős és gyors” lesz, nemcsak az Irán által támogatott csoportok, hanem az Iszlám Forradalmi Gárda ellen is.

A Hamász Izrael elleni tavaly október 7-i támadása óta megszaporodtak a Közel-Keleten állomásozó amerikai egységek elleni rakéta- és dróntámadások, de

most először vesztették életüket amerikai katonák, ami elemzők szerint akár a konfliktus kiéleződéséhez is vezethet.

Az amerikai Kongresszus több tagja szerint nem lehet halogatni a megtorlást az Iszlám Köztársasággal szemben. Joe Biden amerikai elnök ugyancsak a felelősök elszámoltatását ígérte, és úgy fogalmazott: a felelősségre vonás „idejét és módját” az Egyesült Államok fogja megválasztani.

Irán ENSZ-képviselete hétfőn közölte: a nyugati nagyhatalmak vádjai hamisak, tájékoztatásuk szerint Teherán nem vett részt a támadásban. Az irániak úgy vélik, az amerikai erők és helyi fegyveres csoportok közötti konfliktusok állnak a súlyos incidens hátterében. Az iráni külügyi szóvivő hozzátette: a szíriai és iráni célpontok elleni támadások, valamint a hadműveletek folytatása a Gázai övezetben egyaránt „fokozzák az instabilitás ciklusát” a térségben.

Tárik Meszár az InfoRádióban elmondta: a Hamász tavaly októberi támadása óta radikális iszlamista fegyveres csoportok több mint 160 alkalommal lőttek ki rakétákat, illetve irányítottak drónokat Szíriából és Irakból amerikai egységek támaszpontja felé. Ezekben a katonai akciókban is sokan megsérültek, a múlt hét végi halálesetek azonban még forróbb helyzetet teremtettek. Az Egyesült Államokban óriási felháborodást váltottak ki a közel-keleti tragikus történések, a bírálatokból pedig bőven kijut Joe Bidennek is, amiért nem alkalmazta eddig az elrettentés politikáját a térségben. A szakértő szerint emiatt minden bizonnyal „nehéz időszak” előtt áll az amerikai elnök.

A kutató nem tartja valószínűnek, hogy Irán egy nagyobb közel-keleti konfliktus kirobbantásában lenne érdekelt, inkább az lehet a célja Teheránnak az egyes támadásokkal, hogy

minden egyes fronton gyengítse az Egyesült Államok és Izrael pozícióját.

Az irániak korábban többször is jelezték, nem hajlandók elfogadni a jelenlegi status quót, nem nézik jó szemmel azt, hogy az Egyesült Államok és Izrael a domináns szereplők a Közel-Keleten. A Vörös-tenger térségében ezért támogatják és látják el fegyverekkel a húszi milíciákat, amelyek több hónapja veszélyeztetik a helyi kereskedelmet, hajóforgalmat. Ugyanakkor Irán iraki, szíriai, jemeni és bahreini fegyveres csapatokat is patronál, valamint a Hezbollah libanoni, sííta katonai szervezettel is együttműködik, amely ugyancsak régóta fenyegetően lép fel Izraellel és szövetségeseivel szemben.

Indíthat-e nyílt támadást Amerika Irán ellen?

„Iránnak most az az érdeke, hogy – amennyire csak lehet – gyengítse a kialakult rendet. Nem valószínű, hogy Irán nagyobb háborút akarna kirobbantani az Egyesült Államokkal szemben, viszont a hét végi fejlemények után

arra lehet számítani, hogy nagyon komoly amerikai válaszcsapás következhet”

– fejtegette Tárik Meszár.

A kutató úgy véli, Joe Biden mostani reakciója óvatos, nem sok konkrétumot tartalmaz, ugyanakkor az amerikaiak feltehetően rákényszerülnek arra, hogy támadásokat indítsanak az ellenséges milíciákkal szemben. Mint fogalmazott, a jelenlegi helyzetben

az a kulcskérdés, hogy Iránt éri-e hasonló amerikai támadás a közeljövőben,

amit hétvége óta erősen szorgalmaz az amerikai Kongresszus, amelynek számos tagja elégedetlen az elnök fellépésével, és azonnali válaszcsapást követel. A kezdeményezők azzal érvelnek, hogy addig nem szűnnek meg a milíciák fegyveres akciói a térségben, „amíg nem büntetik meg Iránt”.

Tárik Meszár emlékeztetett: az Egyesült Államok az elmúlt időszakban ellenséges katonai vezetőket iktatott ki és fontos bázisokat támadott a Közel-Keleten, de a célpont egyszer sem Irán volt. Úgy véli, nem kizárt, hogy ez a szemlélet hamarosan változni fog, vagyis közvetlen összecsapások is lehetnek a két ország között. Jelenleg az előkészületek zajlanak, az amerikaiak nehézbombázókat vezényeltek a Közel-Keletre. A szakértő elmondta: ez nem jelenti azt, hogy az amerikaiak nagyobb támadást indítanak a helyi milíciák vagy Irán ellen, de ezt sem lehet kizárni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

A tagországok vezetői Ursula von der Leyen mandátumának meghosszabbítását javasolják

Az Európai Tanács élére António Costa volt portugál miniszterelnököt választották meg. Kaja Kallas észt miniszterelnököt pedig az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője lesz.

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata a szlovákiai balesetnek

A jelenlegi információk alapján nincs magyar áldozata vagy sérültje a csütörtöki szlovákiai vonatbalesetnek – közölte Paczolay Máté, a külgazdasági és külügyminisztérium szóvivője. A dél-szlovákiai Érsekújvárhoz közeli vasúti átkelőnél tegnap délután autóbusszal ütközött össze egy Prágából Budapestre tartó gyorsvonat, a balesetben a legfrissebb információk szerint hét ember meghalt, öten pedig megsebesültek – közölte a szlovák mentőszolgálat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.28. péntek, 18:00
Magyarics Tamás
külpolitikai szakértő, az Eötvös Loránd Tudományegyetem emeritus professzora
Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Alulmaradt Joe Biden az elnökjelölti vitán, megy a találgatás a lecseréléséről

Magyar idő szerint péntek hajnalban rendezték az idei amerikai elnökválasztási kampány első vitáját, amelyen a republikánus Donald Trump a tőle vártnál összeszedettebbnek bizonyult, bár a túlzásokkal operáló exelnök a tényekkel továbbra is hadilábon állt. Eközben a hivatalban lévő demokratának, Joe Bidennek nem igazán sikerült dinamikus és energikus teljesítményt nyújtania. A moderátorok kérdéseit gyakran figyelmen kívül hagyó, személyes támadásokkal tarkított csörte után több amerikai médium is arról ír, hogy a Demokrata Párton eluralkodott a pánik a 81 éves elnök szereplése miatt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×