eur:
395.1
usd:
367.97
bux:
0
2024. július 3. szerda Kornél, Soma
Vlagyimir Putyin orosz elnök (b) és Szergej Sojgu védelmi miniszter a Hadsereg-2022 Nemzetközi Haditechniai Fórum megnyitóünnepségén a kubinkai Patriot katonai kiállítási központban és gyakorlótéren 2022. augusztus 15-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Elnöki sajtószolgálat/Mihail Klimentyev

Vlagyimir Putyin meglepő parancsot adhatott az orosz védelmi miniszternek

Katonai elemzők szerint megvan a magyarázat arra, miért vállalnak az oroszok nagy áldozatokkal járó támadásokat Ukrajnában: egy bennfentes szerint Putyin elnök parancsot adott arra, hogy egy hónapon belül állítsák le az ukrán ellentámadást.

Az állítás, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök határidőt adott védelmi miniszterének a most folyó ukrán ellentámadás leállítására az eddig mértékadó és hiteles Háborúkutató Intézettől (ISW) származik. Az amerikai agytröszt rendszeresen ad ki térképeket az ukrajnai invázió állásáról.

Most az intézet egy meg nem nevezett „bennfentes Kreml-forrásra” hivatkozik, amikor azt írja: Vlagyimir Putyin utasította Szergej Sojgu védelmi minisztert, hogy október elejéig akassza el az ukrán ellentámadást. Az ISW a 19 ezer követővel rendelkező, két néven futó kremlin_secrets (a Kreml Titkai) és Kremljovszkaja Tabakerka nevű Telegram-csatorna posztjára hivatkozott.

Kijevnek a területei visszafoglalására indított – és korábban „tavasziként” beharangozott, de csak nyáron indult ellentámadása – így is nagyon lassan halad, miközben az ukrán katonák is súlyos veszteségeket szenvednek.

Szerdán olyan képek jelentek meg, amelyek szerint sebesült, bekötözött fejű és sáros arcú katonák is kénytelenek a fronton harcolni.

A bennfentes információ szerint Sojgunak a határidőig „javítania kell a helyzetet a fronton, leállítani az ukrán ellentámadást és elérni, hogy az orosz erők ismét magukhoz ragadják a kezdeményezést, azzal, hogy támadó hadműveletet indítanak egy komolyabb város ellen”.

Ezek Herszon, Odessza, Harkiv vagy Dnyipro lehetnek. Sojgu mindkét feltételre igent mondott.

"Ez a hír és maga az ukáz is vicc és csak azt mutatja, milyen világban él Vlagyimir Putyin, azt képzeli, hogy elég csak kiadni egy parancsot" – kommentálta az ügyet Igor Jakovenko orosz újságíró, egykori parlamenti képviselő a Fabrika Novin (Hírgyár) című ukrán kiadványnak nyilatkozva.

Forrósodik Sojgu lába alatta talaj?

A posztban egy másik érdekes felvetés az, hogy Putyin gondolkozik azon, hogy meneszti Sojgut, és Mihail Tyeplinszkij vezérezredest nevezi ki védelmi miniszternek. Az ő környezetében üres és megvalósíthatatlan ígéreteknek tartják Sojgu vállalásait, és úgy gondolják: a miniszter inkább megpróbál leszámolni riválisával, mint a hadsereggel foglalkozni. A tábornok hívei szerint „már többször is veszélyes helyzetbe hozták és meg is sebesült... ha valami történik vele, bosszút fognak állni érte, ne aggódjanak!”.

Az ISW szerint ha igaz a Putyin követeléséről szóló hír, az megmagyarázza, hogy az oroszok miért indítanak gyakori ellentámadásokat, még akkor is, ha ezekért drága árat fizetnek.

Az intézet azt is megjegyzi, hogy a védelmi minisztérium már korábban is végrehajtott tisztogatásokat: őszinte, de negatív bírálatokat megfogalmazó parancsnokokat bocsátott el, amikor úgy tartotta, hogy kiesik Putyin kegyeiből.

Úgy tűnik, megúszta a flottafőnök

Az ISW által idézett – vélhetően, de nem igazoltan – orosz Telegram-csatorna közben szinte szó szerint megismételte a fekete-tengeri flotta központja elleni rakétatámadás veszteségeiről szóló ukrán állításokat. 34 halottat említett és azt, hogy egy fontos tanácskozás közepette történt a múlt pénteki akció.

Azt is állította, hogy három tisztet már titokban eltemettek, „de úgyis kiderülnek majd a nevek”. Amiben Kijev, úgy tűnik, tévedett, az az, hogy meghalt a támadásban Viktor Szokolov tengernagy, a flotta főparancsnoka. Ő ugyanis hétfőn feltűnt az orosz védelmi vezetők tanácskozásán – videokapcsolatban.

Az admirális nem szólalt meg és nem volt világos, hogy mikor készült a tanácskozásról szóló videó, amely egy nagy, kerek asztal körül ülve mutatja a parancsnokokat, a háttérben egy monstre képernyővel, amelyen Sojgu miniszter és további parancsnokok láthatók.

A háború őszi fejleményeivel kapcsolatban az alábbi beszélgetésben hallgathat meg részleteket:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.03. szerda, 18:00
Giró-Szász András
politikai tanácsadó
Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Amerikai béketerv szivárgott ki Ukrajnáról, Nyugat-Európában bukkant fel egy orosz tengeralattjáró – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Andrij Jermak, az ukrán elnök kabinetfőnöke kedden Washingtonban találkozott, hogy megvitassák a NATO-tagországok azon szándékát, miszerint Ukrajnát közelebb hozzák a szövetséghez. A találkozóra éppen egy héttel a washingtoni NATO-csúcstalálkozó előtt került sor - számolt be a Reuters. Az ukrajnai háború kezdete óta legalább két esetben is tevékenykedtek orosz tengeralattjárók Írország partjainál – írta meg a Bloomberg hírszerzési források alapján. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×