eur:
392.97
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Dolgozók egyedi szabadalom alapján elektromos járművek akkumulátor házaihoz tartozó biztonsági záróegységeket készítenek magas hatásfokú automata lézerhegesztési technológiával a dél-koreai Shinheung Sec monori akkumulátor-alkatrész gyárában 2018. március 26-án. Az elektromos autók akkumulátoraihoz alkatrészeket gyártó cég nyolcmilliárd forintos beruházását kiemelt fejlesztésként 769 millió forinttal támogatta a magyar kormány.
Nyitókép: MTI Fotó: Mohai Balázs

Az oroszok után a kínaiak fenyegetik Európa gazdaságát

Az Európai Unió 2030-ra ugyanolyan függőségbe kerülhet Kínától a lítiumion-akkumulátorok és üzemanyagcellák révén, mint amennyire függővé vált az orosz energiahordozóktól az ukrajnai háború előtt - hacsak nem hoz szigorú intézkedéseket - áll egy, az uniós vezetők számára készített dokumentumban.

Néhány nappal azután, hogy Ursula von der Leyen Európai Bizottsági elnök élésen bírálta a Kínát, amiért szerinte igazságtalan támogatásokkal mesterségesen alacsonyan tartja az elektromos autók árát – és ezzel alávág az európai gyártóknak – jön az újabb figyelmeztetés Kínával kapcsolatban.

A Reuters hírügynökség által megszerzett dokumentum lesz az alapja az európai gazdasági biztonságról szóló megbeszéléseknek az uniós vezetők október 5-i találkozóján, amit a spanyolországi Granadában tartanak.

A megbeszélés fő témája az lesz, hogy

Európa hogyan kerülje el a Kínától való túlzott függést és hogyan diverzifikálja kereskedelmi kapcsolatait, Afrika és Latin-Amerika felé nyitva.

A dokumentum szerint az olyan megújuló energiaforrások, mint a nap- vagy a szélenergia időszakos jellege miatt Európának módot kell találnia az energiatárolásra, hogy 2050-re elérje a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra vonatkozó meghirdetett célját.

"Ez ugrásszerűen megnöveli majd a lítiumion-akkumulátorok, üzemanyagcellák iránti keresletünket, amely az elkövetkező években várhatóan a tíz- és harmincszorosára nő" - áll az EU spanyol elnöksége által készített dokumentumban.

Míg az EU az akkumulátorok gyártásának közbenső és összeszerelési fázisában erős pozícióval - több mint 50 százalékos világpiaci részesedéssel – rendelkezik, az elektromos járművek számára létfontosságú üzemanyagcellák és lítiumion-akkumulátorok tekintetében nagymértékben támaszkodik Kínára.

"Határozott intézkedések végrehajtása nélkül az európai energetikai ökoszisztéma 2030-ra más jellegű, de hasonló mértékű, jelentős függőségbe kerülhet Kínától, mint amilyenben volt az ukrajnai invázió előtt Oroszországtól " - áll a közleményben.

Az Európai Bizottság szerint 2021-ben, az ukrajnai orosz inváziót megelőző évben az EU teljes gázfogyasztásának több mint 40 százalékát, olajimportjának 27 százalékát és szénimportjának 46 százalékát Oroszországból biztosította.

Az Oroszországtól történő energiavásárlások nagy részének megszüntetése energiaár-sokkot és a fogyasztói infláció megugrását okozta az EU-ban, ami arra kényszerítette az Európai Központi Bankot, hogy erőteljesen megemelje a kamatlábakat és ezzel visszafogja a gazdasági növekedést.

A spanyol elnökség szerint "hasonló forgatókönyv bontakozhat ki a digitális technológiai térben is... előrejelzések szerint meredeken fog emelkedni a digitális eszközök - például érzékelők, drónok, adatkiszolgálók, tárolóeszközök és adatátviteli hálózatok - iránti kereslet ebben az évtizedben”.

A jelentés szerint 2030-ra ez a külföldi függőség komolyan hátráltathatja a termelékenység növekedését, amelyre az európai iparnak és a szolgáltatási ágazatnak sürgősen szüksége van, és akadályozhatja a mezőgazdasági rendszerek modernizációját, amely elengedhetetlen az éghajlatváltozás kezeléséhez.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×